Gyproc schuren
Zijn de voegen en gaten van je gyprocplaten geplamuurd? Dan volgt nog een belangrijke stap vooraleer je kan schilderen of behangen: gyproc schuren. Die klus kan je aan een vakman overlaten, maar je kan het ook zelf doen. Hoe ga je daarbij best te werk? Met welke aandachtspunten moet je rekening houden? En hoeveel kost het materiaal dat je nodig hebt (plafond- en wandschuurmachine)? Je leest het in dit artikel!
Ga snel naar:
Stappenplan gyproc schuren
Belangrijke aandachtspunten
Prijs gyproc schuren: DHZ vs. vakman
Waarom gyproc schuren?
Gyproc schuren doe je na het plamuren van de voegen en gaten van de gyprocplaten. Op die manier werk je oneffenheden op de plaats van de voegen en schroefgaten weg. Je krijgt zo een mooi egaal en glad oppervlak dat klaar is voor verdere afwerking (bvb. gyproc verven of te behangen).
TIP: wil je graag zelf gyproc schuren? Je krijgt een breed overzicht van al het nodige materiaal in onze webshop. Laat je je gyproc liever schildersklaar zetten door een vakman? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Stappenplan gyproc schuren
Het schuren van gyproc is een klus die je, mits de nodige kennis en handigheid, zelf kan doen. Voor een correcte en vlotte uitvoering heb je wel kwaliteitsvol materiaal nodig (meer info hieronder). Wil je graag zelf gyproc schuren? Volg dan zeker de volgende stappen:
STAP 1: plamuursel laten uitdrogen
Na de plaatsing, moet je gyproc plamuren om zo de voegen en schroeven op te vullen. Laat het plamuursel dan eerst volledig uitdrogen voor je het begint glad te schuren (zie stap 2). Belangrijk: hoe egaler de voegen en gaten zijn opgevuld, hoe beter. Want om grote brokken plamuursel weg te schuren, heb je grover schuurpapier nodig. En dat verhoogt dan weer het risico op krassen.
STAP 2: gyproc schuren
- Kleine oppervlakte: kleine oppervlaktes kan je gerust manueel schuren met een speciale handschuurder. Aan zo’n herbruikbaar gyproc-schuurblok kan je makkelijk schuurgaas of schuurpapier bevestigen. Machinaal schuren met een eenvoudige handschuurmachine kan natuurlijk ook.
- Grotere oppervlakte: moet je grotere oppervlakte schuren, dan kies je beter voor een plafond- en wandschuurmachine. Die hebben meestal een uitschuifbare steel en een kantelbare kop. Zo vergt het schuren van gyproc veel minder inspanning.
Tip: of je nu manueel of machinaal schuurt, kies altijd voor schuurpapier of -gaas met een fijne korrel (120 tot 220) en ga slechts kort over het oppervlak om niets te beschadigen.
STAP 3: gyproc proper maken
Wil je het gyproc oppervlak na het schuren verder afwerken door het te schilderen of te behangen, dan moet je eerst nog een primer aanbrengen. Vooraleer je die primer aanbrengt, verwijder je best wel eerst het vrijgekomen stof van het schuren. Dat kan je eenvoudig doen met een zachte stofborstel. Voor een goede hechting van de primer moeten de platen namelijk niet alleen egaal en glad, maar ook proper en stofvrij zijn.
Benodigd materiaal voor het schuren van gyproc
Het schuren van gyproc vergt kwalitatief materiaal. Voor een efficiënte en correcte uitvoering heb je het volgende nodig:
- Manueel gyproc schuren: handschuurder, schuurgaas of -papier met een lichte korrel (120 à 220) en een zachte stofborstel
- Machinaal gyproc schuren: handschuurmachine of wand- en plafondschuurmachine, schuurschijven met een lichte korrel (120 à 220) en een zachte stofborstel
Belangrijke aandachtspunten
Ga je zelf gyproc schuren met de hand of een machine? Voor een kwaliteitsvol eindresultaat hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:
- Kies voor schuurgaas of schuurpapier met een fijne korrel
Met fijn schuurpapier vermijd je krassen. Schuurgaas heeft sowieso een lichte korrelgrootte (220 of 240). Schuurschijven moeten een korrelgrootte hebben van minstens 120. - Schuur kort én enkel over de voegen en gaten
Wil je vermijden dat je de gyprocplaten beschadigt? Ga dan kort over de geplamuurde voegen en gaten en zorg dat je het gipskarton zelf zo weinig mogelijk schuurt. - Schuur in functie van de afwerking
Ga je je muren behangen? Dan moet de gyproc minder gladgeschuurd zijn dan bij een afwerking met bv. lakverf. - Gebruik een stofmasker of stofafzuiging
Gyproc schuren gaat gepaard met fijn stof. Schuur je manueel of met een eenvoudige handschuurmachine? Zet dan zeker een stofmasker op. Kwalitatievere plafond- en wandschuurmachines kan je meestal aansluiten op een stofzuiger of meegeleverde stofzak.
TIP: op zoek naar het nodige materiaal om manueel of machinaal gyproc te schuren? Je vindt een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden in onze webshop! Meer info over de prijzen van gyrpoc schuren vind je verderop in dit artikel.
Prijs gyproc schuren
De prijs om gyproc te schuren is in de eerste plaats afhankelijk van je keuze om zelf aan de slag te gaan of een vakman in te schakelen:
1. Prijs zelf gyproc schuren
Ga je zelf aan de slag, dan betaal je enkel voor het materiaal dat je nodig hebt voor het schuren van gyproc. De kostprijs van dat materiaal hangt vooral af van de gebruikte methode. Ga je schuren met de hand of eerder met een machine? Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:
- Handschuurder: vanaf ongeveer 4 euro (incl. btw).
- Handschuurmachine: vanaf ongeveer 30 euro (incl. btw).
- Plafond- en wandschuurmachine: vanaf ongeveer 60 euro (incl. btw). Voor een kwalitatiever model met een kantelbare kop en een uittrekbare telescopische buis starten de prijzen vanaf ongeveer 100 euro (incl. btw).
- Schuurgaas: vanaf ongeveer 6 euro (incl. btw) voor een pakje schuurgaas met 2 stuks.
- Schuurschijven (voor een machine): vanaf ongeveer 10 euro (incl. btw) voor een pakje schuurschijven (10 stuks) met een korrelgrootte van 120.
Heb je interesse in materiaal om gyproc te schuren en ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!
2. Prijs gyproc laten schuren door een vakman
Wil je graag je gyproc schilderen? Dan kan je je wanden of plafond ook schildersklaar laten zetten door een vakman. Een professionele schilder is daarvoor het meest geschikt. Die kan niet alleen je gyproc schuren, maar ook eventuele voegen, barsten of spleten kitten, schilderstape aanbrengen, enz. En dan neemt de schilder uiteraard ook het schilderwerk zelf op zich. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering en een kwaliteitsvol eindresultaat.
De gemiddelde kostprijs om je gyproc te laten schilderen is ongeveer 30 euro per m² (incl. btw, materialen en arbeidskosten). Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij schilders actief in jouw buurt via onze offertepagina.