Gyproc met isolatie: toepassingen, plaatsing & prijs
Gyproc platen zijn niet alleen handig voor een snelle en vlakke afwerking van een wand of een plafond, maar door te kiezen voor gyproc platen met isolatie kan je ook een beter warmtebehoud en minder geluidsoverlast bereiken. Hier ontdek je meer over de plaatsing en de prijs van gyproc met isolatie.
Snel naar:
Mogelijke toepassingen
Gyproc met isolatie plaatsen
Prijs gyproc met isolatie
Veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes op maat
Mogelijke toepassingen
Bij gyproc met isolatie wordt er een isolerend materiaal gekleefd op een standaard gipsplaat. Hierdoor bekom je een materiaal waarmee je niet alleen een wand of een plafond mooi kan afwerken, maar waarmee je ook de warmte beter kan binnenhouden en geluiden van buitenaf kan weren.
Gipsplaten met isolatie kunnen onder meer gebruikt worden voor het plaatsen van voorzetwanden en scheidingswanden en voor de afwerking van plafonds. Vooral bij scheidingswanden en plafonds zal het geluidswerende vermogen van het isolatiemateriaal erg belangrijk zijn. De verschillende isolatiematerialen die met gyproc platen kunnen gecombineerd worden ontdek je verderop in dit artikel.
Hoe verloopt de plaatsing van gyproc met isolatie?
De gipsplaten met isolatie worden doorgaans met behulp van L-gips rechtstreeks tegen de wand of het plafond gelijmd. Uiteraard is de isolatie naar het te bewerken oppervlak gericht zodat alleen het gyproc-oppervlak zichtbaar blijft na de plaatsing. Laat de ondergrond het plakken niet toe, dan kunnen de platen ook op een houten of metalen structuur vastgeschroefd worden. Lees hier meer over isoleren met gyproc.
Nadat de gipsplaten met isolatie tegen de muur of het plafond gelijmd zijn, kan je ze nog verder afwerken. Onder meer gyproc schilderen en gyproc behangen behoren tot de mogelijkheden.
Wil je gyproc platen met isolatie laten plaatsen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen bij experts in gyprocwerken. Klik hier voor meer info.
Gyproc met isolatie prijs
Door de vele beschikbare isolatiematerialen en door het grote verschil in de dikte van de platen kan de prijs van gyproc met isolatie sterk variëren. Wil je een plaat met een dikte van ongeveer 9 centimeter (1 centimeter gipsplaat en 8 centimeter isolatiemateriaal) kopen? Dan kan je je verwachten aan startprijzen rond 25 euro per m2 als je kiest voor glaswol of PUR. Voor duurdere isolatiematerialen kan de kostprijs oplopen tot 45 euro per vierkante meter of zelfs meer. De prijzen zijn exclusief plaatsing door een vakman.
Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Voor de plaatsing schakel je best een professional in gyprocwerken in. Dan kan je rekenen op advies op maat en op een correcte uitvoering van de werken. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van gyproc platen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en het voordeligste voorstel kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Nog enkele veelgestelde vragen
Hieronder bespreken we nog enkele veelgestelde vragen over (de plaatsing van) gyproc met isolatie:
1) Welke isolatiematerialen kan je combineren met gipsplaten?
Er is veel keuze qua isolatiematerialen die met gipsplaten kunnen gecombineerd worden. Enkele vaak voorkomende materialen die gebruikt worden bij gyproc platen met isolatie zijn EPS, XPS, glaswol, PIR en PUR. EPS heeft een brandvertragende werking en biedt zowel thermische als geluidswerende isolatie. Met glaswol kan de warmte ook goed vastgehouden worden. Bovendien houdt dit isolatiemateriaal ook goed geluiden tegen. XPS, PIR en PUR zijn vooral aantrekkelijk door hun goede thermisch isolerende eigenschappen.
2) Hoe dik is een gipsplaat met isolatie?
Aangezien het bij gyproc met isolatie om afwerking aan de binnenkant van de woning gaat, zal er enige binnenruimte verloren gaan. Het zal dan ook belangrijk zijn om een evenwicht te vinden tussen een voldoende dikke isolatielaag enerzijds en het beperken van het ruimteverlies anderzijds. Het spreekt voor zich dat je je aan een hogere isolatiescore kan verwachten als je voor een dikkere isolatielaag kiest.
De dikte van een gipsplaat met isolatie hangt af van verschillende factoren, zoals het gekozen isolatiemateriaal en de beschikbare ruimte voor de bekleding. Doorgaans varieert de dikte van gyproc platen met isolatie van 3 centimeter tot 15 centimeter, of zelfs nog meer. Het ruimteverlies blijft dus redelijk beperkt voor een klus die isolatie en afwerking met elkaar combineert.
3) Kan gyproc met isolatie ook in de badkamer gebruikt worden?
Er bestaan speciale gipsplaten die ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer kunnen gebruikt worden. Deze platen zijn te herkennen aan hun groene kleur. Men spreekt dan ook van groene gyproc of WR (water resistant) gyproc.
Ook deze groene gipsplaten kunnen van een laag isolatiemateriaal voorzien worden. Het is dus mogelijk om de wanden of het plafond van je badkamer af te werken met gipsplaten én ondertussen te isoleren. Voor meer info over gyproc in de badkamer kan je terecht in dit artikel.
Gyproc met isolatie zelf plaatsen of laten plaatsen?
Voor de plaatsing van gyproc met isolatie is het aangeraden om een beroep te doen op een vakman. Dan krijg je advies over de dikte van de platen en over de verdere afwerking. Bovendien kan je dan ook rekenen op een correcte plaatsing van de platen. Wil je gyproc met isolatie plaatsen en hiervoor een professional inschakelen?
Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in gyprocwerken. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig! Start je aanvraag hieronder: