Gyproc lijmen

Er bestaan verschillende methodes om gyproc te plaatsen. Zo kan je ervoor kiezen om de gyproc te monteren op een houten lattenstructuur ofwel op een metalen frame in de vorm van vrijstaande voorzetwanden. Gyproc lijmen is echter ook een interessante en voordelige methode. In dit artikel kom je te weten hoe je gyproc kan aanbrengen met lijm.

Gyproc lijmen door een professional? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

gyproc lijmen
© gyproc.be

Toepassing gyproc lijmen

Bij nieuwbouw of renovatie kan je met kleefgips op een snelle en efficiënte manier gyprocplaten rechtstreeks aanbrengen op de binnenmuren. De ondergrond moet daar wel geschikt voor zijn.

In principe komen vrijwel alle ondergronden in aanmerking, al moet deze wel droog en stabiel zijn. Gyproc lijmen aan het plafond is evenwel geen optie.

Het voordeel van deze techniek is dat er geen onderstructuur nodig is, wat heel wat tijd, geld en werk uitspaart. Daardoor zal de ruimte ook iets minder verkleinen.

 

Let wel, de wand waarop de gyproc verlijmd wordt moet geïsoleerd zijn. Is dit niet het geval, dan kan je eventueel werken met geïsoleerde gyprocplaten.

 

Werkwijze gyproc kleven

Ben je benieuwd naar hoe het aanbrengen van gyproc met lijm in zijn werk gaat? Hieronder volgt een stappenplan dat professionals hanteren. Daaruit zal blijken dat gyproc kleven geen sinecure is. Daarom besteed je deze klus best uit aan een professional.

 

gyproc lijmen ondergrond voorbereiden Stap 1: voorbereiden van de ondergrond

Belangrijk is dat de ondergrond relatief vlak en niet vochtig is alvorens te beginnen. Afbrokkelend pleisterwerk, roet, stof of behangpapier moet verwijderd worden. Een verflaag hoeft niet verwijderd te worden, tenzij het gaat om een oude verflaag in verval.

Oppervlakken die sterk absorberend zijn (denk aan poreuze baksteen of cellenbeton),behandelt de vakman met een voorstrijkmiddel. Is de ondergrond ook glad? Dan komt er ook nog een hechtmiddel aan te pas. Nutsvoorzieningen (elektrische leidingen etc.) worden reeds in deze fase weggewerkt in de muur.

 

 

gyproc lijmen kleefgips Stap 2: kleefgips maken

Vervolgens wordt de lijm bereid. Dit is een gemakkelijke klus. Indien de vakman bijvoorbeeld gebruik maakt van L-gips (van Gyproc), wordt dit product met water in een kuip vermengd. Hij gebruikt hiervoor een pleisterspaan of een mixer op een elektrische boor.

25 kg L-gips in combinatie met 12 liter water levert ongeveer 22 liter kleefgips op, waarmee je 5 vierkante meter gyproc kan lijmen. De bereide kleefgips moet binnen de 40 minuten gebruikt worden.

 

 

 

aanbrengen gyproc lijm Stap 3: kleefgips aanbrengen op muur

De expert begint met twee verticale stroken kleefgips te smeren op de plaats waar de zijkanten van de gyproc komen. Dit gebeurt met een pleisterspaan of een truweel. De ruimte tussen de stroken moet vervolgens worden opgevuld met klodders kleefgips.

Deze klodders worden om de 30 centimeter in horizontale en verticale richting aangebracht. Ook onderaan de muur, net boven de vloer, brengt men een strook gipslijm aan.

Het is belangrijk dat de klodders en stroken niet te dik zijn; deze mogen nog 0,5 tot 4 cm dik zijn nadat de platen aangedrukt zijn. Er is dus wat speling: kleine oneffenheden worden verstopt.

 

gyproc platen lijmen Stap 4: gipsplaten plaatsen

Daarna kan de vakman de gyproc lijmen tegen de muur. Die plaatst eerst stukjes gipsplaat van ongeveer 1 cm hoog onderaan tegen de wand. De platen kunnen hier dan op rusten en zullen zo op gelijke hoogte hangen. De eerste plaat wordt in een hoek aangebracht en lichtjes aangedrukt met een reilat van minstens 2 meter.

Het is belangrijk om te controleren of de platen horizontaal en verticaal waterpas staan. Een waterpas of reilat wordt gebruikt om de plaat te corrigeren met zachte tikjes van een rubberhamer. De werkman werkt vervolgens de rest van de wand op dezelfde manier af.

 

Wanneer bovenstaande stappen correct zijn uitgevoerd, moeten de platen nog gevoegd worden met een speciaal middel. Lees hier alles over gyproc voegen.

 

Weetje: Heb je gipsplaten nodig met een isolatielaag? Dan brengt de vakman de lijm rechtstreeks op de isolatie aan in plaats van op de muur.

Ook is het steeds handiger werken met kleine gipsplaten van ongeveer 60 mm breed. Om grote platen aan te brengen, zijn meerdere personen nodig.

 

gyproc lijmen

 

Hoeveel betalen om gyproc te lijmen?

Zonder de nodige ervaring en expertise lijm je gyproc beter niet zelf. Het is dan ook een verstandige keuze om hiervoor beroep te doen op een professional. Zo zal je zeker zijn van een kwaliteitsvol resultaat. Bovendien is het risico dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan dan quasi onbestaand.

Gemiddeld moet je rekenen op 25 à 30 euro per vierkante meter om gyproc tegen de muur te laten plaatsen. Dit is een algemene richtprijs; prijzen variëren naargelang de dikte van het materiaal, nutsvoorzieningen, eventuele isolatie, enzovoort.

Wil je toch zelf gyproc lijmen? Voor 25 kilogram kleefgips betaal je slechts een kleine 10 euro. Prijzen voor gipsplaten beginnen ongeveer aan 2,5 euro per vierkante meter.

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gyprocwerkers