Groene gyproc
Wil je je badkamer of keuken afwerken? In zulke vochtige ruimtes werk je best met groene gyproc, zeker als er onvoldoende ventilatie is. Zulke groene gipsplaten zijn namelijk waterdicht. Zo kan vocht zich moeilijker vastzetten en vermijd je schimmelvorming, afbladderende verf, … Wat zijn de andere voordelen van dit type gyproc en hoeveel betaal je gemiddeld? Dat en meer ontdek je in dit artikel!
Ga snel naar:
Voordelen groene gyproc
Mogelijke toepassingen
Groene gyproc prijs
Zelf plaatsen of niet?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes
Wat is groene gyproc?
Het gaat om waterdichte platen van gipskarton die ideaal zijn voor vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken. Maar waarom is groene gyproc waterwerender dan de klassieke gipsplaten? Zowel de kern van gips als de voor- en achterkant van gerecycleerd karton zijn geïmpregneerd, waardoor de wateropname veel lager is.
Groene gyproc laten plaatsen? Een ervaren gyprocwerker komt graag bij je langs om jouw project te bespreken en een vrijblijvende offerte op te maken. Vergelijk je graag de voorstellen van meerdere vakspecialisten? Dat kan helemaal gratis via onze offerteservice!
Voordelen groene gyproc
Gebruik je gewoon gipskarton in de badkamer of de keuken? En kan je de vochtige lucht niet genoeg afvoeren? Dan loop je een groot risico op schimmelvorming en vocht achter je muur- of plafondafwerking. Daardoor kunnen dat pleisterwerk, de verf, de tegels, … op termijn loskomen. Gelukkig kan je die problemen perfect voorkomen met gyproc platen in het groen. De belangrijkste voordelen op een rij:
- Lage wateropname: niet alleen de randen van gerecycleerd karton, maar ook de gipskern van groene gyproc is geïmpregeerd. Daardoor zijn zulke gipsplaten ideaal voor ruimtes met een tijdelijk hoge vochtigheid (badkamer en keuken). De wateropname gaat namelijk veel trager dan bij gewone gyproc.
- Hoge brandwerendheid: gyproc in het groen is in eerste instantie waterwerend, maar ook de hoge brandbestendigheid is een troef. De kern bestaat namelijk niet alleen uit gips, maar ook uit glasvezels. Die laatste zorgen voor een hogere brandwerendheid.
- Verzonken randen: gyproc platen in het groen hebben afgeschuinde kanten en doorgaans een dikte van 12,5 mm. Die verzonken randen maken een vlotte aansluiting van de gipsplaten mogelijk. Bovendien sluiten ze daardoor ook aan op eventuele andere gipsplaten met een dikte van bv. 10 mm.
- Goede geluidsisolatie: groene gipsplaten zorgen ook voor extra geluidsisolatie. Zo werk je niet alleen je muren en plafonds proper af, maar demp je ook efficiënt geluiden uit andere ruimtes. Let op: voor een optimale isolatie is ook een aparte isolatielaag nodig (bv. minerale wol of harde isolatieplaten).
- Makkelijk af te werken: groene gyproc platen hebben een eenvoudig en glad oppervlak. Daardoor zijn ze makkelijk af te werken met een bekleding naar keuze. Die afwerking kan je eventueel zelf doen, maar je kan er ook voor terecht bij je gekozen gyprocwerker.
Mogelijke toepassingen
Groene gipsplaten staan ook bekend als ‘Gyproc wr‘. Vooral de platen van de merken Gyproc en Knauf zijn erg populair. Die kan je in ruimtes met een tijdelijke hoge vochtigheidsgraad gebruiken als voorzetwand en als verlaagd plafond. Een woordje uitleg per toepassing:
1. Voorzetwanden met groene gyproc
Met groene gyproc kan je mooi je badkamermuren afwerken. Het gaat dan om voorzet- of ook scheidingswanden die een vakspecialist maakt met metalen of houten draagstructuren. In de ruimte tussen de muur en het gipskarton kan hij ook eenvoudig isolatie aanbrengen, leidingen en kabels wegwerken, … Daarna schuurt hij de bepleisterde voegen tussen de platen op om een perfect egaal resultaat te krijgen.
Gemiddelde prijs: 25 à 70 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
2. Verlaagde plafonds met groene gyproc
In de badkamer of keuken is ook een verlaagd plafond van groene gyproc platen geen overbodige luxe. Warme, vochtige lucht stijgt en kan dus ook op je plafond voor vochtproblemen zorgen. Net als bij voorzetwanden bevestigt een vakspecialist de groene gipsplaten op een onderstructuur van metaal. Die kan bevestigd zijn aan het oude plafond, maar ook aan de muren van de ruimte in kwestie.
Gemiddelde prijs: 55 à 70 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
TIP: vraag advies aan een ervaren gyprocwerker!
Wil je je badkamer of keuken renoveren? En heb je zelf weinig ervaring met gyprocwerken? Vraag dan zeker eerst advies op maat aan een ervaren vakbedrijf. Die hebben de expertise om jouw project snel en volgens de regels van de kunst tot een goed einde te brengen. Bovendien betaal je op die manier ook slechts 6% btw op alle kosten als je woning minstens 10 jaar oud is.
Op zoek naar een gyprocwerker in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen van vakspecialisten via onze offerteservice. Vraag groene gyproc aan.
Groene gyproc prijs
Wil je groene gyproc in de Hubo, Gamma of een andere doe-het-zelfzaak kopen? Dan betaal je voor 1 plaat al gauw 30 euro (incl. btw). Als je samenwerkt met een vakspecialist is de prijs eerder € 25 à 70 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten hangen dan vooral af van de oppervlakte van het project, de moeilijkheidsgraad van de werken, …
LET OP: die kosten kunnen ook verschillen van vakspecialist tot vakspecialist. Daarom is het des te belangrijk om meerdere voorstellen te vergelijken. Kom hier in contact met gyprocwerkers in je buurt!
Groene gyproc zelf plaatsen of vakspecialist?
Groene gipsplaten afwerken kan je gerust zelf doen. De plaatsing op een metalen draagstructuur is al iets complexer. Heb je dus relatief weinig kluservaring? Dan schakel je beter een ervaren gyprocwerker in om je voorzetwanden en/of vals plafond te plaatsen. Zo kan je rekenen op…
- Advies op maat: hoe wil je je keuken of badkamer indelen? Welke afmetingen en dikte voor de groene gyproc platen kies je best? Hoe wil je het afwerken? Een vakspecialist denkt met je mee en geeft je advies van A tot Z.
- Correcte plaatsing: van alle opmetingen tot en met het opschuren van de geplamuurde voegen… Een gyprocwerker plaatst je scheidings- of voorzetwanden en vals plafond met groene gyproc volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een perfect eindresultaat en de ideale ondergrond voor de verdere afwerking.
- Garantie: ga je zelf aan de slag en verlopen de werken niet zoals gepland? Dan ben je niet verzekerd tegen mogelijke extra schade. Als je samenwerkt met een vakspecialist kan je wel rekenen op die financiële bescherming, zowel qua gebruikte materialen als de uitgevoerde werken zelf.
- Verlaagd btw-tarief: is jouw woning al meer dan 10 jaar oud? Goed nieuws, in dat geval betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Dat scheelt een flink stuk op je factuur.
Vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere gyprocwerkers? Dat is een fluitje van een cent. Je moet enkel het offerteformulier invullen en dan nemen 2 à 3 experts contact met je op. Start hier je aanvraag!
FAQ over groene gyproc
Met al je vragen over groene gyproc platen kan je uiteraard terecht bij een vakspecialist in je buurt. Die geeft je met plezier alle nodige uitleg bij jouw project. Ook hieronder vind je al het antwoord op enkele veelgestelde vragen over dit type gipsplaten:
-
In welke afmetingen kan ik groene gyproc verkrijgen?De meeste groene gipsplaten zijn 12,5 mm dik, maar ook diktes van 9,5 mm en 15 mm zijn mogelijk. Voor de breedte kan je dan weer kiezen uit platen van 60 cm of 120 cm. En de lengte? Die bedraagt doorgaans 2,6 m, maar kan ook oplopen tot zelfs 3,6 m. -
Kan ik groene gyproc ook laten plaatsen in de douche?Je kan voor je douchewanden en -plafond zeker groene gyproc platen gebruiken. Alleen mag dat douchewater niet rechtstreeks in contact komen met deze platen. Je moet ze dus wel nauwkeurig afwerken met een waterdichte bekleding. Voor het plafond kan dat vochtwerende verf zijn. Voor de wanden kies je best voor een betegeling met bv. keramische tegels. -
Hoe kan ik groene gipsplaten na de plaatsing afwerken?Groene gipsplaten afwerken gebeurt in 2 fases. Na het plaatsen zal een vakspecialist eerst de voegen tussen de platen opvullen met pleister of een speciale pasta. Na een grondige schuurbeurt krijg je dan een egaal resultaat. Die vlakke ondergrond kan je vervolgens afwerken naar keuze. Je kan de platen schilderen of behangen, maar ook de groene gyproc betegelen is zeker een goede optie. -
Is groene gyproc bestand tegen een constante hoge luchtvochtigheid?Neen. Deze groene platen zijn vooral ideaal in ruimtes met een tijdelijke hoge vochtigheidsgraad. Bovendien blijft een goede verluchting en idealiter ook ventilatie essentieel. Kortom, wil je zulke gipsplaten gebruiken voor een binnenzwembad of sauna? Dan krijg je ondanks de lage wateropname van de groene gyproc toch met vochtproblemen te maken.