Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gyproc plafond

Een gyproc plafond is vrij snel te plaatsen waardoor arbeidskosten beperkt kunnen blijven. Gyproc platen zijn daarnaast brandwerend en stabiel waardoor het plafond veilig en strak afgewerkt kan worden. Door het grote aanbod aan bevestigingsmaterialen kunnen gyproc plafonds op diverse manieren geconstrueerd worden. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Ga snel naar: 
Soorten gyproc plafond
Prijs gyproc plafond
Gyproc plafond bij schuin dak / in vochtige ruimtes
Hoe gyproc plafond afwerken?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Soorten gyproc plafonds

Er zijn 2 soorten gyproc plafonds. Je kan kiezen voor een afgehangen plafond of vrijdragend plafond:

 

OPTIE 1: Afgehangen plafond

Een afgehangen plafond wordt rechtstreeks bevestigd aan de bovenliggende structuur. Dat kunnen houten balken zijn, beton of een ander soort materiaal. Afgehangen gyproc plafonds zijn erg geschikt voor:

 • Het overbruggen van grote overspanningen
 • Het verlagen van een plafond
 • Het afwerken en isoleren van schuine daken

 

Rechtstreekse plaatsing gyproc plafond

Verlaagd gyproc plafond

Bij een rechtstreekse plaatsing worden de gyproc platen zonder beugels of metalen profielen rechtstreeks aan de onderliggende kepers of balken geschroefd. Eventuele kopse voegen kunnen worden afgewerkt worden met voegband en een ABA-joint filler (muurvuller op gipsbasis).

Bij een rechtstreekse plaatsing van het plafond moeten de bestaande balken of kepers waterpas zijn. Indien dat niet zo is kan men ervoor kiezen om houten planken waterpas dwars op de balken te schroeven waardoor de gyproc platen alsnog waterpas geplaatst kunnen worden maar er zijn ook nog andere opties (PlaGyp systeem met beugels) .

 

PlaGyp Gyproc plafond

Bij een plagyp plafond worden de gyproc platen met behulp van speciale beugels en profielen aan de onderliggende structuur bevestigd. Het plafond kan volledig waterpas worden gesteld en indien gewenst verlaagd worden.

Met dit systeem zijn grotere overspanningen mogelijk dan met een metal stud plafond omdat de onderliggende structuur voor de nodige stabiliteit zorgt. Het zal met andere woorden niet gaan doorhangen door het gewicht van de gipsplaten.

 

Prijs afgehangen plafond

De prijs voor een afgehangen plafond bedraagt gemiddeld € 55 à 70 (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten zijn afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken, oppervlakte, … Hou ook rekening met extra kosten om het gyproc plafond af te werken. Voor een exacte prijs op maat van jouw noden en wensen kan je vrijblijvend offertes aanvragen via de offerteservice.

 

 

OPTIE 2: Vrijdragend plafond

Een vrijdragend gyproc plafond wordt niet aan de bovenliggende structuur bevestigd maar aan de muren eromheen. Dit type plafondconstructie wordt vaak toegepast wanneer:

 • De ruime niet al te groot is (max. 5 meter overspanning).
 • De onderliggende structuur niet gebruikt kan worden voor montage (omwille van stabiliteit).
 • Een verlaging van het plafond gewenst is.

 

Vrijdragend gyproc plafond plaatsen met metal studs

gyproc plafond in metal studs

Wanneer de gyproc platen niet aan de bovenliggende structuur bevestigd kunnen worden, kiest men er meestal voor om te werken met zogenaamde metal studs. Dit zijn metalen profielen die ook gebruikt worden voor het maken van gyproc voorzetwanden.

De profielen die men gebruikt voor het plafond zijn wat steviger dan de wandprofielen. Dit is nodig om het plafond voldoende stabiliteit te kunnen geven. De metal studs worden aan de muren bevestigd en voorzien van metalen dwarsliggers. Zo ontstaat een metalen raamwerk waaraan de gyproc platen kunnen worden bevestigd.

 

Voordelen metal stud plafond

 • Snelle plaatsing mogelijk
 • Kan op iedere hoogte geplaatst worden
 • Instabiliteit van bovenliggende structuur is geen probleem
 • Relatief goedkoop

 

Nadelen metal stud plafond

 • Alleen geschikt voor ruimtes met een maximale overspanning van 5 meter. Grotere overspanningen zijn met dit systeem niet mogelijk omdat de het risico dan bestaat dat het plafond door het gewicht van de gipsplaten gaat doorhangen. Kan het raamwerk op bepaalde punten toch gedragen worden door het plafond, dan kan de overbrugging uiteraard veel groter zijn.

 

Prijs vrijdragend plafond

De prijs voor een vrijdragend plafond bedraagt gemiddeld € 55 à 70 (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijzen zijn afhankelijk van de oppervlakte, moeilijkheidsgraad van de werken, … Hou ook rekening met extra kosten om het gyproc plafond af te werken. Voor een exacte prijs op maat van jouw noden en wensen kan je vrijblijvend offertes aanvragen via de offerteservice.

 

Kies ik best een afgehangen of vrijdragend plafond?

Dat hangt van de mogelijkheden van de locatie en je eigen wensen en plannen. Wil je grote overspanningen overbruggen? Dan is een afgehangen plafond een goede keuze. Gaat het om een kleine ruimte, kan de onderliggende structuur (bestaand plafond) niet gebruikt worden voor de montage , … Dan is een vrijdragend plafond een betere keuze.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan schakel je best een gyprocwerker in. Deze kan je situatie en wensen analyseren en je op basis daarvan adviseren over de beste keuze voor jouw project. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 


Kostprijs Gyproc plafond

De gemiddelde prijs van een gyproc plafond bedraagt gemiddeld € 55 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Belangrijke factoren zijn de totale oppervlakte, type van bevestiging en eventuele extra’s zoals het aanbrengen van isolatie of het plaatsen van inbouwspots. Voor een vrijblijvende prijs op maat verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice. Klik hier voor meer info.

 

Schuin dak afwerken met gyproc plafond

Gyproc plafond schuine wand

Ook een schuin dak kan zonder problemen met gyproc platen worden afgewerkt. Hiervoor kan men bijvoorbeeld het Plagyp systeem gebruiken dat bestaat uit metalen profielen en beugels. De beugels worden hierbij aan de gordingen van het dak bevestigd en met metalen profielen wordt een dragende structuur gecreëerd waaraan later de gyproc platen worden bevestigd. Isolatie (in combinatie met een dampscherm) is bij dit systeem eenvoudig toe te passen.

 

Gyproc plafond in vochtige ruimtes

Speciaal voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, toilet of keuken gebruikt men voor het maken van plafonds speciale gyproc platen van 9 mm dik. Deze zijn geïmpregneerd zijn met een hydrofoberend middel waardoor de platen minder vocht opnemen. Je kunt deze platen herkennen aan de groene kleur. De platen kunnen vrijhangend of rechtstreeks aan de onderliggende structuur worden bevestigd.Voor de wanden van een badkamer gebruikt men meestal gyproc platen van 12.5 mm.dik.

 

Afwerking van een gyproc plafond

De afwerking van de platen gebeurt meestal volgens de ABA voegtechniek. Dit houdt in dat de zijdelingse schuine voegen van de gyproc platen worden afgewerkt met gaasband en een voegspecie (jointfiller). Na het vullen van de voegen werkt men alle voegen nog eens af met een jointfinisher waardoor een egaal resultaat verkregen wordt. Ook de kopse voegen worden op vergelijkbare manier afgewerkt maar men gebruikt dan papierband in plaats van gaasband.

 

Gebogen gyproc plafonds

Met speciale flexibele profielen en buigzame gyproc platen is het mogelijk om moderne en stijlvolle gebogen plafonds te maken. Hierbij zijn zowel geringe als grote kromtestralen mogelijk. Dit soort plafonds komen goed tot hun recht in moderne interieurs, winkelpanden, restaurants en kantooromgevingen. De plafondplaten kunnen voorzien worden van een akoestisch vezeldoek waardoor het plafond geluidsabsorberende eigenschappen krijgt wat ten goede komt aan de akoestiek van een ruimte.

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gyprocwerkers