Gyplat: voordelen, toepassingen en prijzen

Gyplatplaten zijn ideaal voor pleisterwerken op plaatsen waar rechtstreeks pleisteren op het oppervlak niet mogelijk is. Door een stevige houten of metalen constructie is een stucplafond perfect egaal en wordt ook verzekerd dat het plafond de bepleisterde platen kan dragen. Stucplaten zijn enkel geschikt voor pleisterwerken. Wil je je plafond afwerken met verf of behang? Dan kies je best voor gyproc. Deze pleisterplaten zijn makkelijk te plaatsen op houten balken of met behulp van metalen studs.

Ga snel naar: plaatsenpleisterenvoor- en nadelengyplat of gyprocofferte aanvragen

 

gyplat voorbeeld Gyplat: eigenschappen

Gyplatplaten zijn pleisterplaten speciaal ontworpen voor plafonds die moeten bepleisterd worden. Ze zijn omhuld met sterk karton en bestaan uit een kern van onbrandbaar gips. Het poreuze karton van de plaat zorgt voor een perfecte hechting met pleister.

Vooral voor plafonds onder houten vloeren of daken zijn deze pleisterplaten uiterst geschikt. De platen hebben ook afgeronde randen, waardoor ze beter op elkaar aansluiten. Het is wel enkel mogelijk om de platen te bepleisteren. Voor schilder- of behangwerken kies je best voor gyproc.

 

Gyplat prijs

Voor een standaard stucplaat van 200 x 40 cm en 9,5 mm dik betaal je gemiddeld een prijs tussen 2,5 en 4 euro per stuk. Voor pleisterwerken met gyplatplaten betaal je afhankelijk van de draagstructuur de volgende richtprijzen:

Soort constructie Prijs/m²
Draagconstructie in hout€ 20 - 23
Draagconstructie in metaal€ 17 - 20
Graag enkele prijsvoorstellen op maat voor jouw pleisterwerken met stucplaten? Vergelijk hier offertes van verschillende plaatsers in je buurt.

 

Gyplat plaatsen

Door het zwaardere gewicht van pleister is een stevige houten of metalen constructie belangrijk. Ook heb je de keuze tussen een glad afgewerkt stucplafond of een schuurplafond. Voor elke afwerking is er een specifieke soort pleister voorzien.

 

Houten of metalen constructie

Een correct geplaatste constructie is belangrijk voor een perfect egaal stucplafond. Gyplatplaten worden daarom via een houten of metalen constructie onder een plafond geplaatst. Bij een houten constructie worden draaglatten dwars gemonteerd op de eerder geplaatste basislatten. Achteraf worden de stucplaten dwars op de draaglatten geschroefd met snelbouwschroeven. Een metalen constructie, bestaande uit een basisprofiel en draagprofielen, wordt met behulp van ankerplugs en afhangers op het plafond gemonteerd. Nadien worden de stucplaten op de constructie geschroefd.

Mits de juiste ervaring is het mogelijk om zelf de constructie voor je stucplafond te monteren. Het is wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant. Laat je de plaatsing liever over aan een plaatser van stucplafondconstructies? Ontvang enkele offertes op maat voor jouw stucplafond van verschillende plaatsers in je buurt via onze gratis offertedienst. Zij hebben ervaring met het monteren van zowel metalen als houten constructies, conform aan de voorschriften van de desbetreffende fabrikant.

gyplat plaatsen

 

Gyplat plafond pleisteren

Eens de stucplaten op de houten of metalen constructie zijn bevestigd, kan er worden gepleisterd. Stucplaten hebben geen voorbehandeling of gaasband voor de naden nodig. Een stucplafond krijgt net zijn stabiliteit door het pleister door de naden te drukken. Hierdoor worden de platen langs de achterkant ook aan elkaar gehecht. In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren.

Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt. Zo heb je de keuze tussen een glad bepleisterd plafond of een schuurwerkplafond. Voor een schuurplafond is er speciale schuurband of schuurgips nodig. Hiermee wordt een uniek effect op je plafond gecreëerd.

 

Voordelen gyplat

Door hun poreuze kartonnen afwerking zorgen gyplatplaten voor een perfecte hechting met pleister. Gyplat heeft ook nog andere voordelen:

  • Brandwerend: het pleister in de platen is 100% brandwerend.
  • Handig formaat: een handig bewerkbaar formaat zorgt voor een vlottere en makkelijke plaatsing.
  • Cradle-to-cradle-certificaat: dit certificaat toont aan dat het gaat om een uiterst duurzaam product dat zonder verlies van grondstoffen wordt geproduceerd.

 

Gyplat of stucanet?

Een nadeel van stucplaten is de kans op scheuren bij moeilijke oppervlakken ten opzichte van stucanet. Dit is een pleisterdrager die bestaat uit een gelast traliewerk in combinatie met golfkarton. Ze zijn makkelijker te plaatsen op gewelven, schuine wanden en andere moeilijke oppervlakken.

 

Gyplat of gyproc

Welke gipsplaten zijn nu het meest geschikt voor jouw plafond? Wel, enkel wanneer je een stucplafond wilt, kies je best voor gyplatplaten. De platen zijn speciaal ontworpen voor pleisterwerken op oppervlakten waar het niet mogelijk is om rechtstreeks te bepleisteren. Ideaal dus voor plafonds onder houten vloeren of daken.

Voor andere afwerkingen zorgt gyproc voor een snelle en efficiënte oplossing. De platen zijn makkelijk en snel te plaatsen met behulp van metalen studs of houten balken. Ze bieden ook verschillende afwerkingsmogelijkheden. Zo is het mogelijk om de platen te behangen of te schilderen. Voor natte ruimtes zoals de badkamer zijn er waterwerende gipsplaten die je herkent aan hun groene kleur.

 

Vakman inschakelen

Laat je de plaatsing liever over aan een professional? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en tot 20% besparen op je budget.

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gyprocwerkers