Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wat zijn de afmetingen van gyproc platen?

Heb je gyprocwerken gepland in je woning? Dan zijn de afmetingen van de gyproc platen een belangrijk aandachtspunt. Zulke gipsplaten zijn namelijk verkrijgbaar in meerdere lengtes, breedtes en diktes. Om welke gyproc afmetingen gaat het concreet? En welke factoren bepalen de ideale afmetingen van zo’n gipsplaat? In dit artikel gaan we er dieper op in!

Ga snel naar:
Overzicht afmetingen van gyproc platen
Bepalende factoren voor gyproc afmetingen
Prijs gyproc platen volgens afmetingen
Zelf plaatsen of gyprocwerker inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom zijn de juiste gyproc afmetingen zo belangrijk?

Groene, vochtwerende gyproc, brandwerende gyproc, standaard gyproc, gyplat, …: er zijn meerdere types gipsplaten op de markt voor scheidings- en voorzetwanden en verlaagde plafonds. Maar wist je dat die platen ook beschikbaar zijn in meerdere lengtes, breedtes en diktes? De juiste afmetingen van gyproc platen kiezen is dan ook belangrijk met het oog op…

 • Snellere, efficiëntere plaatsing
 • Minder afval tijdens de gyprocwerken
 • Geen onnodige extra kosten
 • Esthetiek van de ruimte in kwestie
 • Juiste type gyproc per toepassing

Zeker zijn van de juiste afmetingen voor jouw gyproc platen? Een professionele gyprocwerker beschikt over de ervaring en expertise om de juiste gipsplaten te kiezen voor jouw project. Zo vermijd je dat je te veel betaalt. Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij meerdere experts in je buurt!

afmetingen gyproc platen

 

Overzicht afmetingen van gyproc platen

Een standaard gipsplaat is 2,6 m lang, 1,2 m breed en 12,5 mm dik. Toch zijn er nog verschillende andere afmetingen voor gyproc platen mogelijk. We geven een kort overzicht van de mogelijke lengtes, breedtes en diktes:

 

1. Lengte van gyproc platen (van 2,4 m tot 3 m)

De standaardlengte van een gipsplaat is 2,6 meter. Er zijn echter ook kortere platen van 2,4 meter op de markt. Gaat het om hogere plafonds? Dan kan je voor je voorzet- of scheidingswanden ook gyproc platen tot zelfs 3 meter lang gebruiken.

 

2. Breedte van gyproc platen (van 60 cm tot 1,2 m)

Voor de breedte van een gipsplaat zijn er minder mogelijkheden dan voor de lengte. Doorgaans kan je zulke platen kopen in 2 standaardbreedtes: 60 cm of 1,2 meter. Ben je een doe-het-zelver? Dan zijn dunnere platen van 60 cm breed natuurlijk makkelijker te hanteren dan platen van 1,2 meter breed.

 

3. Dikte van gyproc platen (van 6 mm tot 15 mm)

De gyproc diktes kunnen variëren van 6 mm tot 15 mm. De meest voorkomende diktes zijn 9,5 mm en 12,5 mm. Dunnere gipsplaten zijn goedkoper en nemen iets minder ruimte in. Toch is een dikte van 12,5 mm meer en meer de norm. Zulke platen zijn steviger, drukvaster en bieden ook een betere isolatie.

 

Welke afmetingen voor mijn gyproc platen heb ik nodig?

Dat hangt vooral van jouw project af. Wat zijn de afmetingen van de ruimte die je wil afwerken met gyproc? Gaat het om rechte of gebogen oppervlakken? Kies je voor standaard of voor vocht- of brandwerende gipsplaten? Een gyprocwerker analyseert jouw project en kiest dan de meest geschikte gyproc afmetingen voor een vlotte plaatsing en een optimaal eindresultaat.

Advies van een gyprocwerker? Solvari brengt je vrijblijvend in contact met meerdere experts in je buurt. Zo vergelijk je gratis meerdere offertes op vlak van prijs, adviezen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

Bepalende factoren voor gyproc afmetingen

Voor een vlotte verbouwing met gyproc zijn de juiste maten van de gipsplaten een belangrijk aandachtspunt. Maar welke factoren bepalen nu welke afmetingen jij het beste kiest? Een ervaren gyprocwerker houdt onder meer rekening met de volgende elementen:

 

 • Omvang van de ruimte: een gyprocwerker zal eerst de dimensies van de ruimte in kwestie grondig opmeten. De reden spreekt voor zich. Grotere kamers hebben baat bij grotere gipsplaten en kleinere ruimtes bij kleinere gipsplaten. Gaat het bv. om een wand van 2,4 meter hoog? Dan zorgt een plaat met een lengte van 2,6 meter voor meer snijwerk en meer afval.
 • Meest praktische manier van plaatsen: in kleinere ruimtes zijn grote gipsplaten moeilijker te hanteren.  Daartegenover staat dat je bij het gebruik van kleinere platen ook meer voegen moet plamuren en schuren. Een expert houdt daarom altijd de meest praktische plaatsingsmethode in zijn achterhoofd bij het kiezen van de gyproc platen.
 • Bouwtechnische vereisten: gaat het om vochtwerende, groene gyproc voor in de badkamer of de keuken? Dan gaat het sowieso om platen met een dikte van 12,5 mm. Wil je een zo goed mogelijke geluidsisolatie en brandwerendheid? Dan zijn ook platen van 15 mm dik mogelijk. Kortom, ook de bouwtechnische eisen spelen een rol bij de keuze van de maten van je gipsplaten.
 • Structurele of esthetische elementen: gaat het om een ruimte met gebogen oppervlakken? Dan kiest een gyprocwerker doorgaans voor dunnere gipsplaten van 6 mm of 9,5 mm. Bij rechte oppervlakken is 12, 5 mm dan weer de standaard.

 

Prijs gyproc platen volgens afmetingen

De kosten voor gipsplaten variëren volgens het type, maar ook naargelang de afmetingen. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 6 à 20 euro per m² (excl. btw en plaatsing). Hieronder vind je een overzicht van de prijzen volgens de dikte van standaard gipsplaten:

Diktes gyprocGemiddelde prijs per m² (excl. btw en plaatsing)
6 mm€ 9 à 14
9,5 mm€ 4,5 à 10
12,5 mm€ 5,5 à 16
15 mm€ 8,5 à 20

BELANGRIJK: dit zijn enkel richtprijzen voor de gipsplaten zelf. Ben je benieuwd naar een totaalprijs voor je project, incl. plaatsing van de gyproc platen? Dan vraag je via Solvari eenvoudig prijsvoorstellen aan bij meerdere experts in je buurt. Vergelijk nu gratis meerdere prijsoffertes!

 

afmetingen gyproc

 

Zelf plaatsen of gyprocwerker inschakelen?

Ben je handig en heb je ervaring met gipsplaten? Dan kan je ook zelf gyproc met de juiste afmetingen kopen in een doe-het-zelfzaak. In het andere geval is het duidelijk beter om een professionele gyprocwerker in te schakelen. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf gyproc platen kopen en plaatsen

Gipsplaten kan je kopen in zo goed als elke doe-het-zelfwinkel. Dat doe-het-zelven is wel enkel aangeraden als je voldoende kluservaring hebt. Van het aftekenen van het verlaagd plafond of de voorzetwand tot en met het plaatsen van de profielen en de platen zelf: gyprocwerken vergen de nodige expertise. Maak je fouten tijdens de plaatsing? Dan kunnen de extra kosten al snel hoog oplopen.

LET OP: in een winkel betaal je ook 21% btw op alle benodigde materialen. Werk je samen met een vakspecialist en is je woning ouder dan 10 jaar? Dan gaat het slechts om 6% btw.

 

2. Samenwerken met een gyprocwerker

Wil je jezelf heel wat tijd en moeite besparen? Zeker als je maar weinig ervaring hebt met gyprocwerken? Dan loont het sterk om een beroep te doen op een professional. Dankzij zijn vakkennis kan je gegarandeerd rekenen op…

 

 • Juiste gyproc afmetingen: na een grondige opmeting van de ruimte kiest een gyprocwerker gipsplaten met de meest aangewezen afmetingen. Het resultaat? Vlottere werkzaamheden, minder snijafval en een optimaal eindresultaat.
 • Advies op maat van je project: naast de afmetingen hakt een expert samen met jou natuurlijk nog enkele andere knopen door. Welk type gipsplaten is bv. het meest geschikt? Wat is de meest aangewezen afwerking van je plafond of wand?
 • Correcte en snelle plaatsing: dankzij zijn vakkennis en aangepast gereedschap plaatst een gyprocwerker je verlaagd plafond of voorzet- of scheidingswand snel en volgens de regels van de kunst. Voor je het goed en wel beseft, kan je starten met de afwerking.
 • Garantie: maak je extra kosten door fouten tijdens het doe-het-zelven? Dan moet je die euro’s natuurlijk zelf ophoesten. Als je samenwerkt met een vakspecialist geniet je van een goede garantieregeling en ben je dus wel financieel beschermd.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je een groot financieel voordeel door samen te werken met een expert. Je betaalt namelijk slechts 6 % btw. En dat zowel op de materiaal- als de arbeidskosten.

Meerdere gyprocwerkers in je buurt vergelijken? Dat is erg eenvoudig. Het volstaat om het onderstaande offerteformulier in te vullen en daarna nemen enkele geschikte vakbedrijven contact met je op:

 

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gyprocwerkers