Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Diktes gyproc

Gyproc of gipsplaten zijn grote, lichte platen om muren en plafonds mee af te werken. Er zijn daarbij verschillende diktes van gyproc platen mogelijk en elke dikte kent z’n eigen toepassingen. Welke gyproc diktes zijn er? Hoe pas je ze toe? Wat kosten ze? En waar let je best op bij de plaatsing van gyprocplaten? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Gyproc diktes & toepassingen
Prijs gyproc platen per dikte
Gyprocwerker inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Welke factoren bepalen de dikte van gyproc?

Gyproc platen bestaan uit gips met aan beide kanten een laag karton. Het zijn lichte maar stevige platen die makkelijk te plaatsen zijn. Daarom zijn ze ook een populair materiaal om wanden en plafonds af te werken. Gipsplaten zijn niet alleen beschikbaar in verschillende groottes en breedtes, maar ook in meerdere diktes. Die meest geschikte gyproc dikte hangt vooral af van…

 • Toepassing van de gyproc platen: gebruik je gyproc voor je muur, voor een scheidingswand, voor je plafond…? Hoe groot is het oppervlak? Hoe stevig moet de gyproc zijn? Al die factoren hebben een invloed op de vereiste dikte van je gyproc plaat.
 • Type gyproc plaat: ben je op zoek naar een gyproc plaat met brandwerende eigenschappen? Of met sterke akoestische eigenschappen? Dan is 12,5 mm de aangewezen dikte voor je gyprocplaat. Ook voor vochtige ruimtes als de badkamer zijn er speciale gyproc platen die 12 mm dik zijn.
 • Afstand van de plaatdragende profielen: hoe verder de plaatdragers uit elkaar staan, hoe dikker je plaat zal moeten zijn. Dunnere platen zullen namelijk sneller doorbuigen en moet je dus ook op meer plekken bevestigen.
 • Buiging van de af te werken oppervlakte: heb je een wand die (deels) gebogen is? Dan zal je een gyproc plaat moeten kiezen die iets dunner is. Doorgaans gaat het om een plaat met een dikte van 9,5 of zelfs 6 mm.

Gyproc laten plaatsen? Een professionele plaatser kan je adviseren over de juiste dikte van je gyproc, rekening houdend met jouw situatie, wensen en budget. Vergelijk verschillende adviezen en voorstellen van installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Meestgebruikte gyproc diktes en toepassingen

Gyproc platen zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. Die diktes kunnen gaan van 6 mm tot 15 mm. Gyprocplaten met een dikte van 9,5 mm en 12 mm komen het meeste voor. We gaan even dieper in op beide:

 

1. Gyproc 9,5 mm

Gyproc platen met een dikte van 9,5 mm kan je gebruiken om wanden en plafonds te bekleden. Deze platen zijn redelijk dun en kunnen daardoor sneller doorbuigen. Dat maakt ze ook ideaal om (deels) gebogen oppervlaktes af te werken. Daarnaast verlies je met deze platen minder ruimte en kan je ze doorgaans tegen een lagere prijs verkrijgen.

 

2. Gyproc 12,5 mm

Een ander veel voorkomende gyproc platen dikte is 12,5 mm. Dit is doorgaans de standaard dikte voor een gipsplaat. Deze platen zijn steviger en drukvaster dan gyproc van 9,5 mm. Daardoor zijn ze geschikt voor plafonds, maar ook voor nieuwe scheidings– of voorzetwanden. Gyproc met een dikte van 12,5 mm heeft ook een betere thermische en akoestische isolatie. De iets hogere prijs wordt bovendien gecompenseerd door de grotere afstand tussen de platen, waardoor je bespaart op profielen.

 • Toepassingen 12,5 mm dikte gyproc: nieuwe plafonds, voorzetwanden, scheidingswanden, …
 • Voordelen: steviger, drukvaster, betere isolatie, …
 • Gemiddelde prijs: 5,5 à 16 euro per m² (excl. btw). Vergelijk offertes van gyprocwerkers in de buurt.

 

Gyproc platen prijs per dikte

De prijs voor je gyprocplaten hangt niet alleen af van de dikte, maar ook van de breedte en lengte, het soort gyprocplaat, de toepassing, de randafwerking van de platen… Gemiddeld betaal je voor gyproc platen € 6 à 20 per m² (excl. btw en plaatsing). In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen per dikte voor standaard gyproc platen.

Diktes gyprocGemiddelde prijs per m² (excl. btw en plaatsing)
6 mm€ 9 à 14
9,5 mm€ 4,5 à 10
12,5 mm€ 5,5 à 16
15 mm€ 8,5 à 20

LET OP: dit zijn richtprijzen voor de gyprocplaten zelf. Wil je de exacte prijs kennen voor gyproc platen in jouw gewenste afmetingen en dikte, inclusief de plaatsing? Contacteer dan een ervaren plaatser. Deze kan jou advies op maat geven en helpt je bij je keuze. Via onze offerteservice kan je adviezen van meerdere gyprocwerkers vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

gyproc diktes

 

Waarom een gyprocwerker inschakelen?

Gyproc plaatsen kan je met de nodige handigheid en expertise zelf doen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Zo begint het precisiewerk al bij het snijden van de gyproc platen in de juiste afmetingen. Het materiaal dat je nodig hebt voor de plaatsing moet je zelf voorzien en bovendien ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schade tijdens de plaatsing. Daarom kan het interessanter zijn om een gyprocwerker in te schakelen. Zo profiteer je sowieso van de volgende voordelen:

 • Advies over de juiste dikte: een ervaren plaatser bekijkt eerst jouw situatie en het af te werken oppervlak. Daarna zal hij jou advies op maat geven over de meest aangewezen gyproc platen diktes. Daarbij houdt hij rekening met jouw wensen en budget.
 • Correcte plaatsing: een vakman beschikt over de nodige kennis om de gyprocplaten correct en snel te plaatsen. Daarnaast heeft hij ook het nodige materiaal om een kwalitatief eindresultaat te verkrijgen.
 • Meest geschikte gyproc platen: een gyprocwerker zal je adviseren over de meest geschikte gyproc dikte, maar ook over het beste type gipsplaat, de plaats van de plaatdragers… Bovendien werkt hij alleen met materialen van hoge kwaliteit.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je je gyproc plaatsen door een gyprocwerker? En is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in de plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten.
 • Garantie: wanneer je je gyproc laat plaatsen door een vakman, heb je ook garantie bij eventuele schade die ontstaat bij de plaatsing. Plaats je zelf de gyprocplaten, dan zal je ook zelf de schade moeten betalen.

 

Schakel een gyprocwerker in en geniet van heel wat voordelen!

Met een gyprocwerker ben je dus zeker van een correcte plaatsing, garantie bij schade, de juiste dikte van je gipsplaat, een verlaagd btw-tarief… Bovendien ontvang je via onze offerteservice verschillende offertes van gyprocwerkers in jouw buurt. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken. Vul dus zeker het onderstaande offerteformulier in om te genieten van alle voordelen van een gyprocwerker!

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gyprocwerkers