Gyproc geluidsisolatie
Wil je efficiënt geluiden van buiten je woning of van je buren dempen? En ook de geluidsoverdracht tussen de ruimtes in je woning verminderen? Goed nieuws, met gyproc kan je je wanden en plafonds fraai afwerken én zorgen voor een goede geluidsisolatie. Uit welke soorten gyproc met geluidsisolatie kan je kiezen? Hoe verloopt de plaatsing en hoe zit het met de prijs per m²? We zetten het op een rij in dit artikel!
Ga snel naar:
Soorten gyproc met geluidsisolatie
Hoe gyproc met geluidsisolatie plaatsen?
Prijs geluidsisolatie met gyproc
Belangrijke aandachtspunten
Waarom gyprocwerker inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Waar kan je gyproc met geluidsisolatie plaatsen?
Staat de tv van de buren weer te luid? Hoor je je kinderen boven rennen van hot naar her? Gelukkig kan je met gyproc niet alleen een goede thermische isolatie, maar ook een optimale geluidsisolatie realiseren. Voor welke toepassingen kan je akoestische gyproc gebruiken? Het gaat om:
- Geluidsisolatie voor gyproc wand: zowel voor scheidingswanden als voorzetwanden tegen bestaande muren kan je met gyproc een goede geluidsisolatie realiseren. Zo kan je buitengeluiden, lawaai van de buren en geluidsoverdracht tussen kamers vlot en eenvoudig dempen.
- Geluidsisolatie voor gyproc plafond: last van contactgeluiden (voetstappen, schuivende stoelen, …) of luchtgeluiden (muziek, tv, …) vanuit de bovenverdieping? Dat kan je efficiënt verhelpen dankzij een goede geluidsisolatie met een verlaagd gyproc plafond.
Benieuwd naar de mogelijkheden van geluidsisolatie met gyproc? Een gyprocwerker geeft je graag advies op maat van je situatie en zorgt voor een perfecte plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Soorten gyproc met geluidsisolatie
Een bestaande wand, een scheidingswand of een plafond mooi afwerken én beter isoleren? Dat kan perfect met platen van gipskarton. Maar hoe kan je nu precies een optimale geluidsisolatie met gyproc bereiken? Daarvoor bestaan er 2 systemen:
1. Geluidsisolerende gyproc met profielen plaatsen
Voor een optimale geluidsisolatie plaatst een vakman een gyproc wand of plafond met metalen profielen, een laag zachte isolatie en een dubbele beplating van gipskarton. Er bestaan speciale gyproc Soundbloc®-profielen én -platen voor een ideale oplossing voor jouw situatie. Een vakman gebruikt ook specifiek bevestigingsmateriaal, want geluidsisolerende gyproc bestaat uit dichter gips. Wil je zeker zijn van de beste geluidsisolatie met gyproc? Dan is het aangeraden om te investeren in deze geavanceerde materialen.
Richtprijs: 40 à 80 euro per m², incl. plaatsing en excl. btw en afwerking
2. Geluidsisolerende gyproc verlijmen
Naast werken met geluidsisolerende profielen kan een vakman ook gyproc met isolatie rechtstreeks verlijmen op je wand of plafond. Zo hoeft hij geen glaswol of rotswol apart te plaatsen en dan af te werken met gipsplaten. De isolatie is namelijk al bevestigd aan de beplating zelf. Gyproc met isolatie verlijmen is vooral een interessante optie als het om egale muren gaat of een stevig plafond. Door de vlottere plaatsing van zo’n voorzetwand of verlaagd plafond spaar je namelijk arbeidskosten uit.
Richtprijs: 30 à 70 euro per m², incl. plaatsing en excl. btw en afwerking
Welk soort gyproc met geluidsisolatie kies ik best?
Dat hangt vooral van jouw persoonlijke situatie, wensen en budget af. Zo is een voorzetwand met speciale geluidsisolerende profielen en -platen duurder, maar het is ook de meest doeltreffende methode. De geluidsisolatie bij verlijmde gyprocplaten zal dan weer minder doorgedreven zijn, maar de kostprijs zal ook lager liggen. Zeker zijn van de juiste keuze voor jouw project? Een gyprocwerker geeft je graag advies op maat.
Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere gyprocwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.
Hoe gyproc met geluidsisolatie plaatsen?
Voor een optimale geluidsisolatie met gyproc kiest een vakman in de meeste gevallen voor een metalen frame met zachte isolatie tussen en afgewerkt met gipsplaten in een bepaalde geluidsklasse. Hij gaat daarbij als volgt te werk:
-
Geluidsisolerend metalen frame plaatsen
Er zijn speciale Metal Stud-profielen op de markt voor een optimale geluidsisolatie. De gyprocwerker plaatst eerst een metalen frame met dergelijke profielen tegen je wand of plafond. Hij plaatst deze profielen enkele centimeters van je wand of plafond om te zorgen voor een akoestische ontkoppeling. Zo kunnen geluidstrillingen zich niet verder verplaatsen.
-
Isolatiemateriaal aanbrengen
Is het metalen frame geplaatst? Dan vult de vakman de ruimte tussen de profielen en de wand of plafond op met zacht isolatiemateriaal. Voor een goede geluidsisolatie kiest hij doorgaans voor isolatiedekens of halfstijve platen van glaswol of rotswol. Die minerale wollen zorgen voor een betere geluidsisolatie dan harde isolatieplaten uit PUR, PIR of XPS.
-
Dubbele beplating met gyproc plaatsen
Ten slotte werkt de gyprocwerker je wand of plafond af met speciale geluidsisolerende gyproc. Gyproc Soundbloc®-platen zijn daarvoor erg geschikt. Wil je zeker zijn van een zalig geluidscomfort? Dan werkt de vakman met een dubbele in plaats van een enkele beplating met gyproc. De 1e laag plaatst hij horizontaal met daar dan de 2e laag verticaal overheen.
-
Gyproc wand of plafond afwerken
Nu is je gyproc wand of plafond met geluidsisolatie klaar voor de verdere afwerking. Afhankelijk van jouw wensen kan je kiezen voor schilderen, behangen, …
Op zoek naar een gyprocwerker actief in je buurt? Je kan gratis offertes op maat aanvragen bij verschillende gespecialiseerde gyprocwerkers via onze offertepagina.
Prijs geluidsisolatie met gyproc
Hoeveel betaal je ongeveer per m² voor gyproc met een goede geluidsisolatie? Die kostprijs hangt vooral af van de oppervlakte van je wand of plafond, de moeilijkheidsgraad van de werken, de kwaliteit van de materialen, de dikte van de isolatielaag, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:
- Geluidsisolerende gyproc wand: 30 à 60 euro per m², incl. plaatsing en excl. btw en afwerking
- Geluidsisolerend gyproc plafond: 55 à 70 euro per m², incl. plaatsing en excl. btw en afwerking
Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw project? Dan vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij gyprocwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.
Belangrijke aandachtspunten
Wil je zeker zijn van een optimaal presterende gyproc wand of plafond met geluidsisolatie? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:
- Soort isolatiemateriaal: de meest gebruikte isolatiematerialen voor een voorzetwand of verlaagd plafond zijn minerale wollen als glaswol en rotswol. Hoe dikker die laag met isolatiedekens of halfstijve platen, hoe efficiënter en grondiger de geluidsdemping.
- Dampscherm: tussen het zachte isolatiemateriaal en de geluidsisolerende gyproc moet je altijd een dampscherm plaatsen. Anders loop je het risico dat condensatievocht in de minerale wol dringt en het isolatiemateriaal na verloop van tijd zijn isolerende werking verliest.
- Bestaande vochtproblemen: kamp je met vochtproblemen op je wanden of plafond? Dan moet je de oorzaak van die vochtplekken, schimmels, … (doorslaand vocht, opstijgend vocht, …) eerst aanpakken. Anders zal de gyproc met geluidsisolatie de vochtproblemen enkel erger maken.
- Geen luchtlekken: voor een optimaal eindresultaat is het belangrijk om luchtdicht te isoleren met je gyproc wand of plafond. Om geluidslekken te voorkomen, zal een vakman daarom onder meer de gipsplaten grondig afkitten.
- Stopcontacten: voor een optimale geluidsisolatie plaats je best geen gewone stopcontacten in je gyproc voorzetwand. In plaats daarvan werkt een gyprocwerker met luchtdichte contactdozen.
BELANGRIJK: met al zijn ervaring en vakkennis houdt een gyprocwerker rekening met alle nodige aandachtspunten voor een correcte plaatsing van je geluidsisolerende gipsplaten. Zo ben je zeker van een perfect eindresultaat. Ontvang gratis voorstellen van verschillende gyprocwerkers actief in je buurt!
Waarom samenwerken met een gyprocwerker?
Ben je handig en heb je de nodige ervaring met gyprocwerken? Dan kan je eventueel zelf gyproc met geluidsisolatie plaatsen. Voor een doeltreffende geluidsisolatie op lange termijn is het echter meer aangeraden om een beroep te doen op een professionele gyprocwerker. Zo ben je zeker van…
- Advies op maat: ga je beter voor verlijmde gyproc met isolatie of voor een losstaand metalen frame? Hoe dik moet de isolatielaag minstens zijn? Welke geluidsklasse kies je best voor je gipsplaten? Een gyprocwerker geeft je graag gericht advies op maat van je project.
- Correcte plaatsing: een vakman plaatst je geluidsisolerende gyproc wand of plafond volgens de regels van de kunst. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een luchtdichte plaatsing met een uitstekende thermische en geluidsisolatie tot gevolg.
- Kwalitatieve materialen: een goede geluidsisolatie met gyproc staat of valt ook met de kwaliteit van de gebruikte materialen. Een professionele gyprocwerker werkt enkel met speciale profielen, bevestigingsmateriaal en gipsplaten voor een doorgedreven geluidsisolatie.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor de arbeids- en de materiaalkosten. Zo kan je de kosten voor je gyproc met geluidsisolatie flink drukken.
TIP: wil je zeker zijn van de juiste gyprocwerker voor jouw project? Vergelijk dan adviezen, werkwijzen, materialen, … door verschillende voorstellen aan te vragen via het onderstaande offerteformulier: