Gyproc afwerken: werkwijze en tips

Gyproc platen hebben als voordeel dat ze eenvoudig naadloos en egaal afgewerkt kunnen worden.
Er zijn in de handel speciale voegmiddelen te koop waarmee je dat zelf kan doen. In dit artikel vind je een overzicht van de meest toegepaste materialen en kan je lezen hoe je gyproc moet afwerken.

 

Soorten voegmiddelen

Gyproc afwerken met een volledig glad resultaat kan met twee soorten voegmiddelen: een poeder dat je zelf moet mengen met water (ABA joint) en een kant-en-klare mix die je direct kan gebruiken (ABA mix). Eigenlijk zijn beide materialen na uitharding exact hetzelfde, alleen de droogtijd is verschillend. De ABA joint die je zelf moet aanmaken droogt redelijk snel, gemiddeld na zo’n vier uur. De kant-en-klare pasta is vooral interessant als je weinig ervaring hebt met het afwerken van gyproc of wanneer het gaat om een beperkte oppervlakte.

Kant-en-klaar voegmiddel heeft 24 uur nodig om volledig uit te harden en je kan de emmer tijdens het klussen sluiten, waardoor je je niet hoeft te haasten. De kant-en-klare mix is wel een stuk duurder dan poeder en dus vooral geschikt voor niet al te grote oppervlakken.

 

gyproc afwerken

 

Gyproc voegen versterken met voegband

Om de voegen tussen de platen goed op te kunnen vullen moet je gebruik maken van voegband die speciaal geschikt is voor gyproc. Er zijn twee soorten: zelfklevende voegband en papieren voegband. Zelfklevende voegband is een wapeningsband die gemaakt is van glasweefsel. Deze tape is erg makkelijk in gebruik omdat je het simpel op een ABA voeg (afgeschuinde voeg tussen twee platen) kan plakken alvorens je met het voegen begint. Papieren voegband breng je daarentegen in in de voegspecie zelf aan en dit vereist wat meer techniek. Papieren voegband is ook geschikt voor gebruik tussen kopse voegen en bij voegen tussen gyproc en andere materialen (hoeken, plafond, enz).

 

1. Gyproc afwerken met zelfklevende voegband

Indien je ABA voegen tussen twee gipsplaten wil gaan afwerken dan kan je kiezen voor zelfklevende voegband of papieren voegband. Zijn de platen goed ondersteund en zit er geen speling op? Dan kan je zonder problemen zelfklevende voegband gebruiken voor het afwerken van gyproc platen. Het voegen doe je als volgt:

 

1. Breng de zelfklevende voegband van boven naar beneden aan op de ABA voeg. Gebruik een plamuurmes om het weefsel goed op de plaat te drukken.

2. Snijd de voegband aan de onderzijde af met een scherp mes.

3. Breng nu het voegmiddel met een breed plamuurmes aan over de voegband. Strijk met het voegmes daarbij zoveel mogelijk over het plaatvlak. Werk de voeg zo glad mogelijk af. Helemaal egaal zal het nog niet zijn, dat komt in de volgende stappen.

4. Laat het voegwerk nu voldoende drogen (poeder 4 uur, mix 24 uur).

5. Breng een tweede laag voegmiddel aan. Let erop dat je voldoende voegmiddel laat zitten omdat de voeg anders te veel uitgehold wordt.

6. Nadat ook deze laag voldoende is uitgehard, kan je beginnen met de afwerklaag. Voor het aanbrengen van deze laag gebruik je best een pleisterspaan. De voegspecie moet over een breedte van 25-30 cm over de breedte van de voeg worden aangebracht.

 

TIP:
Het is soms lastig om te zien of een voeg netjes egaal is opgevuld. Om te controleren of je voldoende voegmiddel hebt gebruikt, kan je het plamuurmes loodrecht op de voeg zetten. Schijnt er dan op bepaalde plaatsen nog licht onder het mes door dan weet je dat je meer voegmiddel moet gebruiken.

 

gyproc afwerken zelfklevende voegband

 

2. Gyproc afwerken met papieren voegband

Bij voegen waar nog wat speling op zit en bij standaard ABA voegen, gebruik je best papieren voegband. Papieren voegband is goedkoper dan zelfklevende voegband en wordt in de voegspecie aangebracht. Het aanbrengen en voegen gaat als volgt:

1. Het is aan te raden om van tevoren verschillende stroken voegband op lengte te knippen. Je hoeft dan tijdens het voegen niet iedere keer te stoppen.

2. Breng de voegspecie met een plamuurmes voldoende breed aan op de voeg. Dit gaat het makkelijkst met een plamuurmes van ca. 15 cm breed. Werk van boven naar beneden tot ongeveer de helft van de muur.

3. Neem een strook voegband en druk deze van bovenaf in de voeg. Strijk met een plamuurmes over het voegband. Op deze manier druk je de voegband in de specie en verwijder je tegelijk het overtollige voegmiddel achter de voegband. Werk tot op ongeveer de helft van de muur.

4. Herhaal nu stap 2 en stap 3 voor de onderste helft van de muur.

5. Nadat het voegmiddel voldoende is uitgehard kan je beginnen met de 2e laag. Strijk niet te hard met het plamuurmes omdat er dan te weinig vulmiddel achterblijft.

6. Voor de derde laag (de afwerklaag) gebruik je best een pleisterspaan waarmee je de voegspecie 25 tot 30 centimeter over de voeg kan aanbrengen. Strijk de voeg netjes glad met de pleisterspaan totdat je een strakke voeg krijgt. Na uitharding is de wand klaar.

 

TIP:
Gebruik geen verschillende voegproducten over of door elkaar. Een voegmiddel op basis van poeder moet je bijvoorbeeld niet gebruiken over een reeds bestaande voeg die gemaakt is met een kant- en klaar product of vice versa.

 

 

Afwerking met verf

Gipskartonplaten afwerken met verf is zeker mogelijk. Je zal de gyproc platen wel eerst moeten voorbehandelen met een primer. Door de primer wordt de zuigkracht in de platen en in het voegmiddel opgeheven waardoor het eindresultaat een stuk egaler is. Er zijn meerdere soorten primers op de markt die allemaal dezelfde soort werking hebben. Sommige primers zijn voorzien van een kleur, wat voornamelijk handig kan zijn wanneer je de platen geel, groen of oranje wil gaan schilderen. Je hebt dan minder muurverf nodig omdat de verf makkelijker zal dekken. Gyproc kan je met elke muurverf overschilderen. Meer informatie over het schilderen van gyproc vind je hier.

 

gyproc schilderen

 

Afwerking met behang

Gyproc kan je perfect afwerken met behang. In principe kan je alle soorten behang gebruiken. Breng wel altijd eerst een primer aan. Hiermee voorkom je dat het behang zich te sterk aan het papier van de gipsplaten gaat hechten. Het laat zich dan later niet meer verwijderen. De enige uitzondering vormt renovlies behang. Een primer is bij dit type behang niet nodig omdat het juist de bedoeling is dat het niet meer loskomt. Renovlies behang is perfect geschikt om gipsplaten egaal mee af te werken. Dit behang is scheuroverbruggend, overschilderbaar en levert in de meeste gevallen een strak resultaat op.

Meer informatie over het behangen van gyproc vind je hier.

 

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gyprocwerkers