Akoestische gyproc: toepassingen & prijzen
Hoor je welk tv-programma je buren kijken? Ben je het geluid van die voorbijrijdende auto’s beu? Of lijkt het alsof je plafond zal instorten als je kinderen boven spelen? Geen nood, met akoestische gyproc zorg je snel en doeltreffend voor een optimale geluidsisolatie in je woning. Hier ontdek je welke toepassingen er zijn en hoeveel je gemiddeld betaalt voor zulke akoestische gipsplaten!
Ga snel naar:
Toepassingen van akoestische gyproc
Akoestische gyproc: prijs
Hoe akoestische gyproc plaatsen?
Zelf plaatsen of gyprocwerker?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat is akoestische gyproc?
Er bestaan meerdere types akoestische gipsplaten van verschillende merken. Dat zijn speciaal ontwikkelde platen die zorgen voor een optimale geluidsisolatie én akoestisch comfort in je woning. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere diktes en afmetingen. Gyproc die akoestisch is, bestaat uit dichter gips om geluiden optimaal te dempen.
BELANGRIJK: een goede geluidsisolatie vergt meer dan akoestische gyproc alleen. Je kan ook nog werken met speciale geluidsisolerende profielen, een extra isolatielaag van bv. glas- of rotswol, … Laat je adviseren door een ervaren gyprocwerker in je buurt!
Toepassingen van akoestische gyproc
Afhankelijk van jouw situatie kan je geluidsisolerende gyproc wanden of een akoestisch gyproc plafond laten plaatsen. Vooral voor rijhuizen, appartementen en halfopen bebouwingen heeft een renovatie met akoestische gipsplaten een grote meerwaarde. Een kort woordje uitleg over beide opties:
1. Gyproc voor een akoestisch plafond
Heb je vooral last van geluid vanop je bovenverdieping? Of laat je je dak isoleren en wil je naast een goede thermische isolatie ook zeker zijn van een optimale geluidsisolatie? Dan is de keuze voor akoestische gipsplaten snel gemaakt. Een gyprocwerker plaatst de gipsplaten dan doorgaans op een metalen onderstructuur, idealiter met een extra isolatielaag van minerale wol.
Richtprijs: 55 à 70 euro per m², incl. plaatsing en excl. btw en afwerking
2. Gyproc voor een akoestische wand
Gaat het eerder om een muur die grenst met je buren? Of wil je een ruimte (bv. je zolder) indelen in meerdere kamers met scheidingswanden? Ook dan is gyproc die akoestisch werkt een aanrader. Doorgaans werkt een gyprocspecialist in dat geval met een metalen rooster dat niet rechtstreeks tegen een muur bevestigd is. Zo kunnen geluidstrillingen zich niet verplaatsen. Die draagstructuur vult hij op met isolatie en werkt hij af met akoestische gyproc.
Richtprijs: 30 à 60 euro per m², incl. plaatsing en excl. btw en afwerking
TIP: laat je gericht informeren door een gyprocwerker!
Naast een montage met een metalen rooster is het ook mogelijk om akoestische gipsplaten te verlijmen op de ondergrond. Twijfel je over de meest aangewezen werkwijze? Dan vraag je het best advies aan een ervaren gyprocwerker. Die analyseert jouw situatie en stelt dan de meest aangewezen werkwijze en materialen voor!
Vrijblijvend in contact komen met gyprocspecialisten in je buurt? Vul dan gewoon ons offerteformulier in. Dat duurt slechts enkele minuten en binnen een paar werkdagen nemen betrouwbare gyprocwerkers contact met je op. Vind hier snel jouw gyprocwerker!
Akoestische gyproc: prijs
Hoeveel kost een project met akoestische gyproc in je woning nu ongeveer? Dat hangt vooral af van de oppervlakte van je wand of plafond, de werkwijze van de gyprocwerker (bv. dubbele beplating of niet), de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je uitgaan van deze richtprijzen:
Type project | Kostprijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|
Wand met akoestische gyproc | € 30 à 60 |
Plafond met akoestische gyproc | € 55 à 70 |
Een totaalprijs voor jouw project? Vraag dan zeker meerdere voorstellen aan bij gyprocwerkers in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun eindprijs, maar ook alle verschillende kostenposten, gebruikte materialen, uitvoertermijnen, … Start hier je aanvraag!
Hoe akoestische gyproc plaatsen?
Een ervaren gyprocwerker plaatst je akoestische gipsplaten snel en volgens de regels van de kunst. Naargelang de ondergrond werkt hij daarbij met geluidsisolerende profielen of met speciale gipsplaten om te verlijmen. Beide methodes in een notendop:
1. Akoestische gyproc plaatsen met profielen
Een gyprocwerker gebruikt vaak Gyproc Soundbloc®-platen in combinatie met Metal Stud Soundbloc® profielen. Dankzij die combinatie haal je de best mogelijke geluidsisolatie. Zeker omdat een expert de ruimte achter de akoestische gyproc opvult met dekens of halfstijve platen van minerale wol. Achteraf volstaat het om de enkele of dubbele laag akoestische gyproc te verven, behangen of bepleisteren.
2. Akoestische gyproc verlijmen met kleefgips
Er bestaan ook akoestische gipsplaten waarop al een isolatielaag is bevestigd. Een gyprocwerker hoeft die minerale wol dus niet meer apart te plaatsen. Het volstaat om dit type gyproc met kleefgips rechtstreeks te verlijmen op het plafond of tegen de wand. Uiteraard is deze methode enkel mogelijk als het om een egaal, stevig oppervlak gaat. In het andere geval werk je beter met een metalen draagconstructie om de akoestische gyproc op vast te schroeven.
BELANGRIJK: waarop moet je letten bij de plaatsing?
Voor een optimaal eindresultaat houdt een professional rekening met een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo checkt hij de ondergrond eerst op vochtproblemen en plaatst hij een dampscherm aan de warme zijde van de isolatie. Daarnaast zorgt hij voor een wand of plafond zonder geluidslekken door luchtdicht te isoleren, naden zorgvuldig af te kitten met o.a. afdichtingstape, …
Zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Doe dan zeker je voordeel met de ervaring en de vakkennis van een professionele gyprocwerker actief in je buurt. Die vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice.
Zelf plaatsen of gyprocwerker inschakelen?
Heb je voldoende kluservaring? Dan kan je akoestische gyproc, kleefgips, metalen profielen, … in een doe-het-zelfzaak kopen en je wanden of verlaagd plafond zelf plaatsen. Nog niet met gyproc gewerkt of wil je je simpelweg veel tijd en moeite uitsparen? Dan schakel je beter een professionele gyprocwerker in. Zo kan je rekenen op…
- Advies op maat: breng je de akoestische gipsplaten best aan met een verlijming of met metal stud profielen? Welk type platen is het meest geschikt? Hoe dik moet de isolatielaag zijn? En hoe werk je je wand of plafond het best af? Een ervaren gyprocwerker begeleidt je bij je project van a tot z.
- Correcte en snelle uitvoering: een professional zorgt gegarandeerd voor een luchtdichte plaatsing zonder geluidslekken. Zo ben je met je verlaagde plafond of wand zeker van een optimale geluidsisolatie. Bovendien plaatst hij de akoestische gyproc ook snel dankzij al zijn ervaring. Zo spaar je jezelf heel veel tijd uit.
- Hoogwaardige materialen: van de geluidsisolerende profielen tot het isolatiemateriaal en de akoestische gyproc zelf… Een vakspecialist maakt enkel gebruik van kwaliteitsvolle, duurzame materialen. Bovendien kan hij die ook inkopen tegen scherpere tarieven dan particulieren.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Goed nieuws, dan betaal je slechts 6% btw op alle arbeids- én materiaalkosten voor jouw project met akoestische gyproc. Dat maakt een behoorlijk verschil op je eindfactuur.
Enkele veelgestelde vragen
Met al je vragen over jouw project met geluidsisolerende gyproc kan je terecht bij een vakspecialist in je buurt. Die informeert je graag over de meest geschikte materialen, werkwijze, afwerking, … Ook hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
-
-
Heb ik voor gyproc akoestische tape nodig?Naast de geluidsisolerende platen zelf bestaat er voor die gyproc ook nog akoestische tape. Zo’n afdichtingsband verhoogt de isolatiewaarde van je wand of plafond nog extra. Een vakspecialist brengt die aan op de horizontale en de 2 buitenste verticale Metal Stud® profielen. Zo krijg je een optimale akoestische dichting tussen de ruwbouw en de profielen. -
Is een dubbele beplating met akoestische gyproc aangeraden?In sommige gevallen kan het inderdaad aangewezen zijn om te werken met een dubbele in plaats van een enkele beplating. In dat geval plaatst een gyprocwerker een eerste laag horizontaal met daar een tweede laag verticaal overheen. Zo krijg je een nog betere geluidsisolatie en een nog hoger akoestisch comfort. -
Hoe dik zijn akoestische gipsplaten?Zulke platen zijn minder dik dan je zou denken. De meeste gipsplaten zijn 125 mm dik en sommige zelfs slechts 75 mm dik. Laat je echter niet misleiden door die dikte. Dit type gyproc kan tot 78 dB dempen. Werk je bovendien met geluidsisolerende profielen en extra minerale wol? Dan levert dat je nog een verbetering tot wel 15 dB op. -
Is geluidsisolerende gyproc voldoende voor een optimaal resultaat?Zulke akoestische gipsplaten zijn doeltreffend, maar het eindresultaat hangt ook af van andere factoren. Zo kan de gyproc wand bv. geen wonderen verrichten als je ramen en/of deuren slecht isoleren. Ook gaten voor stopcontacten kunnen het verplaatsen van geluidstrillingen in de hand werken. Ook met deze zaken hou je dus best rekening.
-