Spanplafond: Eigenschappen & Prijs

Een spanplafond is een interessante optie wanneer je een nieuw plafond wil met een minimum aan werkzaamheden en tegen een lage kostprijs. Meer info over onder meer de mogelijkheden en prijs vind je in dit artikel.

 

spanplafond glanzend met verlichtingWat is een spanplafond?

Wil je je oude plafond weg, maar is een volledig nieuw plafond te duur? Of lopen je energiekosten te hoog op door een te hoog plafond? Een spanplafond kan dan een oplossing bieden. Het is een kunststof doek uit pvc of polyester dat tussen profielen wordt gespannen. Het doek wordt zo aangebracht dat de profielen niet zichtbaar zijn en het plafond strak en egaal afgewerkt is.

Aangezien er geen dragende constructie gemaakt hoeft te worden, kunnen spanplafonds in relatief korte tijd worden aangebracht. Het oude plafond kan gewoon blijven zitten en wordt perfect gecamoufleerd door het nieuwe spanplafond.

 

Mogelijke materialen

Een spanplafond is mogelijk in pvc en polyester. Hieronder geven we een overzicht van de eigenschappen van de verschillende materialen.

 

1. Spanplafond in Polyester

Een spanplafond uit geweven polyester met PU-coating is het meest aangeraden omdat het materiaal 90% bio-afbreekbaar is. Een groot voordeel van een polyester spanplafond is de stabiliteit. Daardoor is er een onbeperkte hoeveelheid gaten mogelijk, zowel rond als vierkant, bijvoorbeeld voor verlichting.

Bij verlichting is er wel een kleine steun nodig achter de bekleding om zo de spots of andere armaturen te dragen zonder dat er een versteviging van de bekleding zelf nodig is. Hetzelfde geldt bij pvc plafonds.

Een polyester spanplafond wordt ook wel een koud spanplafond genoemd. Het wordt namelijk op kamertemperatuur geplaatst met behulp van spatels. Dat in tegenstelling tot een pvc plafond (warm spanplafond), dat geplaatst wordt met een hittekanon. Spanplafonds in polyester zijn ook overschilderbaar, een variant in pvc niet.

Een spanplafond in polyester is vaak naadloos. Dat kan tot op een breedte van ongeveer 5m. Wat betreft de lengte is er meer mogelijk.

TIP: Gezien de sterkte van het materiaal kent een polyester spanplafond een grote krachtspanning (± 1% rekbaarheid). Daarom is het belangrijk dat de profielen goed bevestigd worden.

Prijzen aanvragen voor een polyester spanplafond op maat van jouw situatie en wensen?
✓ Via de offertepagina vraag je gratis offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

2. PVC spanplafond

Gezien de samenstelling en het feit dat het niet recycleerbaar is, wordt een pvc spanplafond steeds minder aangeraden. Dit type plafond wordt op dezelfde manier aangebracht als een polyester plafond, alleen gebeurt het uiteindelijke verhitten op een andere manier.

Nadat het rekbare doek aan het plafond is bevestigd, moet het nog worden opgespannen. Dat gebeurt via een warmtekanon onder een temperatuur van 50°C à 60°C, wat het pvc laat krimpen. Vandaar ook de naam ‘warm spanplafond’.

Een pvc spanplafond is meestal goedkoper dan een polyester variant, maar is dan ook wel minder stabiel waardoor de kans op scheuren groter is.

Een ander nadeel van een spanplafond in pvc is dat het materiaal om de 1,5m geseald moet worden waardoor er altijd een kleine lasnaad zichtbaar blijft. Het is ook niet overschilderbaar.

Prijzen aanvragen voor een pvc spanplafond op maat van jouw situatie en wensen?
✓ Via de offertepagina vraag je gratis offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Meer over deze mogelijke materialen en andere uitgebreide info over spanplafonds vind je op https://www.spanplafond-info.be/.

 

glanzend spanplafond

 

Spanplafond prijs

De kostprijs van een spanplafond wordt grotendeels bepaald door de grootte van het oppervlak, de werkhoogte, het type plafond, de accessoires, het aantal lichtpunten en het aantal hoeken. Daarbij is een pvc spanplafond in principe goedkoper dan een polyester variant. Gemiddeld ligt de prijs om een spanplafond te laten plaatsen tussen €40 en €75 per m². Prijzen, info en voorstellen van erkende installateurs kan je aanvragen via onze offertepagina.

 

 

Spanplafond als akoestische of geluidsisolatie

Een spanplafond met akoestische isolatie is vooral bevorderend voor de akoestiek in de ruimte zelf. Hier bestaan speciale doeken voor die dan gecombineerd worden met akoestische isolatie van zo’n 10 à 12mm. Dit type spanplafond bevat meestal kleine gaatjes.

Een spanplafond dat geluidsisolerend is, kan bijvoorbeeld handig zijn in appartementen. Daarbij wordt een spanplafond met dichte structuur, opdat er geen stof door kan, gecombineerd met geluidsisolerende isolatie zoals glas- of rotswol. Tussen de isolatie en het spanplafond wordt een luchtlaag aangeraden van 5 à 6cm.

TIP: Bij het plaatsen van een spanplafond wordt bijna altijd een isolatielaag aangeraden om de echo op te vangen.

 

 

Profielen van spanplafonds

Spanplafonds worden tussen de muren gespannen d.m.v. een profiel. Deze profielen worden vastgemaakt aan de muren of het plafond en bestaan uit aluminium of pvc.

Het is ook mogelijk om losse kaders te maken en zo akoestische eilanden te creëren. Deze worden dan op een afzonderlijke kader gemaakt uit hout, aluminium, pvc, …

Bij een polyester spanplafond haalden we reeds aan dat de profielen goed bevestigd moeten zijn om een goed eindresultaat te bekomen. Dat is bij een pvc spanplafond zeker niets anders.

Het is dan ook aangeraden om een spanplafond te laten plaatsen door een professional. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus naar behoren te klaren. Zo vermijd je ook latere problemen door een foutieve plaatsing. Vraag hier gratis offertes aan bij erkende plaatsers uit jouw regio.

 

spanplafonds

 

Afwerkingen en kleuren

Aangezien het doek fijnmazig van structuur en strak gespannen is, heeft een spanplafond een stijlvolle, strakke uitstraling. De keuze aan verschillende kleuren en prints is enorm én het is zelfs mogelijk om je eigen foto aan te leveren die vervolgens op het doek wordt geprint.

Spanplafonds zijn ook ideaal voor themakamers. Denk maar aan astrologie, natuur, strand, zeeleven, … De standaard witte plafonds worden echter nog het vaakst toegepast. Ze zijn neutraal van kleur en kunnen daarom goed gecombineerd worden met allerlei soorten interieurs.

 

 

Onderhoud van een spanplafond

Een spanplafond kan je best droog reinigen met een stofdoek of plumeau. Je kan het doek eventueel ook proberen stofzuigen met een borstelhulpstuk. Zet de stofzuiger in de laagste stand en verhoog indien nodig de zuigkracht in stappen.

Nat reinigen kan met een gewone spons en een sopje met een neutraal schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld afwasmiddel. Voordat je het plafond gaat schoonmaken dien je altijd naar de onderhoudsvoorschriften te kijken want sommige spanplafonds mag je niet nat reinigen. Dat is afhankelijk van het type afwerking van het doek.

Is er sprake van sterke vervuiling? Gebruik dan een commercieel verkrijgbaar middel dat speciaal geschikt is voor spanplafonds of neem contact op met de leverancier voor advies. Maak het doek in ieder geval niet te nat en pas op met elektronica zoals verlichting. Gebruik ook nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals javel, spiritus, thinner, …

 

 

Voor- en nadelen spanplafond

+   Relatief snel te plaatsen (afhankelijk van het aantal hoeken).
+   Er komt geen breekwerk aan te pas.
+   Veel mogelijkheden met verlichting. Verlichting kan bijvoorbeeld boven het doek geplaatst worden.
+   Mogelijkheid tot akoestische en geluidsisolatie.
+   Energiebesparing doordat het plafond lager is.
+   Vele afwerkingsmogelijkheden: mat, glanzend, gekleurd, met print, met reliëfverschillen, …
+   Eenvoudig te demonteren en indien gewenst makkelijk te vervangen door een ander doek. De profielen kunnen gewoon blijven zitten.
+   Je kan grote oppervlakken overspannen. Een spanplafond kan in de regel tot 510cm breed en 50m lang naadloos worden gespannen. Bij grotere overspanningen kiest men ervoor om 2 plafonds in 1 profiel aan te brengen. Nadeel is dat er dan een zichtbare naad is. De profielen blijven wél onzichtbaar.

 

–   Afwerkingen zoals de kleur of verlichtingsgaten zijn definitief.
–   Een spanplafond blijft altijd kwetsbaarder dan een massief plafond. Scheuren in het doek zijn niet zelf te herstellen. Oppassen dus wanneer je met lange voorwerpen aan de slag gaat (gordijnrails, plinten, enz.)
–   Naadloze geweven spanplafonds zijn gevoelig voor rokers en kunnen verkleuren. PVC spanplafonds zijn in dat geval onderhoudsvriendelijker.

 

spanplafond plaatsen

 

 

Offerte aanvragen: Spanplafond

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden van een spanplafond? Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij onze aangesloten vakmannen en vergelijk adviezen, realisaties en prijzen in een handomdraai. Vul onderstaand formulier zo nauwkeurig mogelijk in voor het vinden van de meest geschikte vakmannen. Deze dienst wordt je gratis aangeboden zonder enige aankoopverplichting.