Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gyproc pluggen

Via gyproc pluggen kan je allerlei voorwerpen bevestigen aan gyproc wanden of plafonds. Het is wel belangrijk dat je daarbij de juiste gyproc pluggen gebruikt en de maximaal toegelaten kracht per bevestigingspunt niet overschrijdt. Alles over de verschillende soorten gyproc pluggen, hun eigenschappen en waarop je moet letten lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Aandachtspunten bij de plaatsing
Alternatieve ophangsystemen

 

Soorten gyproc pluggen

We maken een onderscheid tussen plafondpluggen, schroefpluggen en wandpluggen.

Soort gyproc pluggenDikte gyprocplaatMaximaal toegelaten kracht per
bevestigingspunt aan de gyprocplaten
Plafondpluggen9,5 mmTrekkracht: 5 kg
12,5 mmTrekkracht: 10 kg
Schroefpluggen9,5 mmDraagkracht: 15 kg
12,5 mmDraagkracht: 20 kg
2 x 12,5 mm (dubbele beplating)Draagkracht: 25 kg
Wandpluggen9,5 mmDraagkracht: 25 kg - Trekkracht: 10 kg
12,5 mmDraagkracht: 30 kg - Trekkracht: 15 kg
2 x 12,5 mm (dubbele beplating)Draagkracht: 50 kg - Trekkracht: 25 kg

plafondplug
© Toggler

1. Plafondpluggen

Dit zijn kunststof pluggen met een schroef die je kan gebruiken om voorwerpen aan een gyproc plafond te hangen. Een plafondplug of tuimelplug heeft 1 of 2 vleugels die zich spreiden als je de plug vastschroeft in het plafond.

Extra eigenschappen van plafondpluggen (bij enkele beplating): Boordiameter: 10 mm – Schroefdiameter: 4 mm – Schroeflengte: 45 mm

Prijzen starten gemiddeld vanaf € 5 voor 5 stuks.
Bekijk het assortiment in de webshop.

 

schroefplug
© Fisher

2. Schroefpluggen

Dit zijn metalen pluggen met schroef die je kan gebruiken om vlakke voorwerpen (vb. spiegel of schilderij) aan een gyproc wand te hangen. In tegenstelling tot bij de andere soorten pluggen voor gyproc hoef je hier niet voor te boren. Je kan de plug rechtsreeks in de gyprocplaat schroeven.

Extra eigenschappen van schroefpluggen (bij enkele beplating): Schroefdiameter: 4 mm – Schroeflengte: 40 mm

Prijzen starten gemiddeld vanaf € 5 voor 5 stuks.
Bekijk het assortiment in de webshop.

 

wandplug
© Fisher

3. Wandpluggen

Dit zijn metalen pluggen met schroef die je gebruikt om zware voorwerpen (vb. kast of wastafel) aan een gyproc wand te hangen. Wandpluggen openen als je er een schroef in draait. Zo vormen ze een paraplu waarvan de kraag vastzit in de achterkant van de gyprocplaat.

Extra eigenschappen van wandpluggen: Boordiameter: 8 mm – Schroeftype: M5 – Schroeflengte: 40 mm (bij enkele beplating) of 65 mm (bij dubbele beplating)

Prijzen starten gemiddeld vanaf € 5 voor 5 stuks.
Bekijk het assortiment in de webshop.

 

Aandachtspunten bij het gebruik van pluggen voor gyproc

  • Ga uit van het juiste gewicht: wil je voorwerpen bevestigen aan de gyprocplaten, hou dan rekening met het gewicht van die voorwerpen als ze belast worden. Ga bij een boekenplank bijvoorbeeld uit van het gewicht van de boekenplank inclusief boeken, niet van het gewicht van de boekenplank alleen.
  • Voorzie extra versteviging: wil je dat jouw gyproc wand meer gewicht kan dragen, voorzie dan dubbele gyproc beplating. Zo versterk je de ondergrond en dus ook de maximaal toegelaten kracht per bevestigingspunt (zie bovenstaande tabel). Hetzelfde bereik je door een osb-plaat, multiplexplaat, … tegen de achterliggende muur te bevestigen.

 

Denk vóór het plaatsen van gyproc na over je plannen

Denk op voorhand goed na over wat je aan jouw gyproc wand of plafond wil bevestigen. Zo kan je bij het plaatsen ervan meteen op de juiste manier te werk gaan en de nodige versteviging voorzien.

Leg je plannen voor aan de vakman die de gyprocwerken uitvoert. Deze kan je op een gepaste manier informeren en adviseren over de oplossing die het best past bij jouw project. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat van erkende gyproc plaatsers via de offertepagina.

 

Ophangsysteem als alternatief voor lichte voorwerpen

Om zware voorwerpen op te hangen maak je best gebruik van de speciale pluggen voor gyproc. Voor lichte voorwerpen zoals schilderijen of andere wanddecoratie zijn er alternatieven voor de pluggen, namelijk speciale ophangsystemen.

Zo’n ophangsysteem bestaat uit een ophangrail met daaraan ophangdraden met haken om de wanddecoratie aan op te hangen. Er bestaan zowel systemen voor bevestiging aan de wand als het plafond.

De ophangsystemen zijn niet die niet alleen stijlvol zijn in het interieur, ze zijn ook erg flexibel. Wandecoratie hangt enkel op aan de haken, het is er niet vast aan bevestigd. Je kan de decoratie er dus makkelijk af halen en vervangen door iets nieuws. Bovendien kan je de ophangdraden verschuiven in de rails zodat je jouw wanddecoratie kan verplaatsen hoe jij het wil.

Gemiddelde prijs ophangsysteem (4 overschilderbare rails, 4 ophangdraden, 4 haken): € 56,96
Gemiddelde prijs ophangsysteem (8 overschilderbare rails, 8 ophangdraden, 8 haken):
€ 99,95
Bekijk het assortiment in de webshop.

 

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gyprocwerkers