Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gyproc wr: Watervaste gyproc voor vochtige ruimtes

In de keuken, badkamer of andere vochtige ruimtes gebruik je beter geen gewone gyprocplaten. Om een mooi eindresultaat te garanderen en vochtproblemen te vermijden, kies je beter voor watervaste gyproc (gyproc WR). Deze watervaste gipsplaten zijn herkenbaar aan hun groen kleur, vandaar dat het ook vaak groene gyporc genoemd wordt. Alles over onder meer de eigenschappen, toepassingen en prijzen van waterwerende gyproc ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: PrijsWR gyproc wandWR gyproc plafondAfwerking

 

Wat is watervaste gyproc?

Waterwerende gyproc herken je aan de groen kleur en aan de WR-code (Water Repellent). Een gyproc WR plaat bestaat uit een kern van gips met gerecycleerd karton als ommanteling.

Het grote verschil met gewone gyproc platen? De platen zijn geïmpregneerd waardoor ze minder snel water opnemen en schimmelvorming voorkomen wordt. De gyproc is m.a.w. watervast waardoor het ideaal is voor toepassingen in vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer.

 

Let op: Gyproc WR-platen zijn niet toepasbaar in elke vochtige ruimte

Groene gyproc is geschikt voor ruimtes met een wisselende vochtigheidsgraad. Voor ruimtes met een constante hoge vochtigheid (vb. zwembad, sauna, …) is het niet geschikt. Ook voor buitentoepassingen zijn gyproc wr platen niet geschikt.

 

Watervaste gyproc prijs

Waterbestendige gyproc kan zowel toegepast worden voor de bekleding van muren als plafonds. Zowel de toepassing als de uitvoering ervan heeft een invloed op de kostprijs van de gyprocwerken.

 

Toepassing gyproc WR
Uitvoering
Gemiddelde kostprijs per m²
(incl. plaatsing)
Waterwerende gyproc
als wandbekleding
Enkele scheidingswand
(55mm profielen, 50mm isolatie)
± €40 à €45
Dubbele scheidingswand (2 gyproc platen)
± €55 à €60
Enkele voorzetwand
(55mm profielen, 50mm isolatie)
± €25 à €30
Dubbele voorzetwand (2 gyproc platen)
± €30 à €35
Waterwerende gyproc
als plafondbekleding
Afgehangen / vrijdragend plafond
± €55 à €70
Vrijblijvend prijsoffertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

1. Waterwerende gyproc als wandbekleding

Voor wanden gebruikt men doorgaans groene gyproc platen met een ABA-voegsysteem. Deze hebben aan de lange zijden een ABA-langskant (2 afgeschuinde langskanten), wat een mooiere afwerking bij het voegen mogelijk maakt.

Voor het realiseren van een gyproc wand kunnen de gyproc wr platen op een houten of metalen frame gemonteerd worden of via gyproc L-gips gekleefd worden.

Meest voorkomende afmetingen (Dikte x Breedte x Lengte):
9,5 x 600 x 2600mm ; 12,5 x 600 x 2600mm ; 12,5 x 1200 x 2600-3000mm ; 15 x 1200 x 2600mm

Gemiddelde prijs van WR gyproc als wandbekleding: €25 – €60 per m²
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende gyproc plaatsers.

 

watervaste gyproc wand

 

2. Waterwerende gyproc als plafondbekleding

Voor plafondbekleding gebruikt men 4 x ABA-platen. Deze zijn, in tegenstelling tot de ABA-platen, niet alleen aan de lange zijde maar ook aan de korte zijde afgewerkt volgens de ABA-methode. De 4 zijden van de plaat zijn dus op de zelfde manier afgewerkt waardoor de plaat makkelijker en sneller te plaatsen is. Voor plafonds waarbij vaak ook de voegen aan de korte zijde afgewerkt moeten worden, is dit een veel beter systeem.

Voor het realiseren van een gyproc plafond worden de gipsplaten doorgaans aan een houten frame vastgemaakt.

Meest voorkomende afmetingen (Dikte x Breedte x Lengte):
12,5 x 600 x 2500mm ; 12,5 x 1200 x 2500mm

Gemiddelde prijs van WR gyproc als plafondbekleding: €55 – €70 per m²
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende gyproc plaatsers.

 

plafond gyproc waterwerend

 

Afwerken van gyproc WR platen

Eens de gyproc geplaatst is moet deze ook op de juiste manier afgewerkt worden:

 

1. Gyproc voegen

Voor een mooi en kwaliteitsvol resultaat gebeurt het voegen van de WR gyproc platen best met hydrovoegband en hydrovoegpasta. Dat zijn producten die, net zoals de gipsplaten zelf, bestand zijn tegen water. Lees hier meer over gyproc voegen.

 

gyproc wr

 

2. Gyproc afwerken

Hoewel watervaste gyproc bruikbaar is in ruimtes met een wisselende vochtigheid (bvb. als gyproc in de badkamer) mag het niet rechtstreeks in contact komen met spatwater. Daarom is het belangrijk om de gyproc wr platen af te werken met een waterdicht materiaal. Zo kan je de gyproc betegelen of schilderen met een vochtwerende verf.

Bij het betegelen van gyproc brengt men eerst een voorstrijkmiddel aan waarop vervolgens de lijm en tegels worden aangebracht. In vochtige ruimtes is het belangrijk om een waterdicht product te gebruiken voor het voegen van de tegels.

Bij het schilderen van gyproc is het belangrijk dat de platen volledig droog en schoon zijn. Om een mooi eindresultaat te bekomen moeten ook de voegen volledig egaal zijn opgevuld. Verder is een voorbehandeling met een primer een must. Vanzelfsprekend kies je voor verf die gebruikt mag worden in vochtige ruimtes.

 

Tip: Je doet er goed aan een vakman in te schakelen. Deze kan je adviseren over welk type gyproc en welke afwerking het meest geschikt is voor jouw situatie en wensen. Bovendien kan een professional de gyprocwerken dankzij zijn kennis en ervaring correct uitvoeren waardoor jij verzekerd bent van een mooi resultaat en kwaliteit op lange termijn.

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gyprocwerkers