Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Brandwerende gyproc

Om de veiligheid te verzekeren, zijn er hoge eisen qua brandveiligheid voor gebouwen. Vooral voor openbare ruimtes (bv. bibliotheken, scholen, evenementzalen, horeca, …), kantoor- of appartementsgebouwen. Is het plaatsen van brandwerende gyproc in alle situaties verplicht? Welke mogelijkheden zijn er? En hoeveel kosten vuurbestendige gyproc platen? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Brandwerend bouwen verplicht?
Aanbod brandwerende gipsplaten
Brandwerende gyproc prijs
Belangrijke aandachtspunten
Afwerkingsmogelijkheden
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Is gyproc brandwerend?

Gyproc heeft een hoge brandweerstand door de gebonden waterkristallen in de platen. Bij contact met vuur verdampen deze kristallen. Daardoor blijft de temperatuur een geruime tijd laag en ontstaat er minder rookvorming. Brandwerende gyproc herken je aan de roze kleur. Deze gipsplaten zijn versterkt met brandwerende stoffen, o.a. glasvezel en -vlies. Die zijn ingedeeld in meerdere categorieën van brandweerbaarheid. Er zijn er in totaal 3: EI30, EI60 en EI120 voor niet-dragende wanden en plafonds.

Brandwerende gyproc plaatsenLaat je adviseren door een gespecialiseerde vakman. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met professionals actief in je regio.

brandwerende gyproc

 

Is brandwerend bouwen verplicht?

De normen voor brandveiligheid verschillen volgens het toepassingsgebied en het gebouwtype. Voor particuliere woningen zijn brandwerende gipsplaten doorgaans niet verplicht. Gewone gyproc is namelijk al vrij vuurbestendig. Voor openbare gebouwen, kantoren of appartementen is dat wel noodzakelijk.

Qua brandpreventie spelen vooral de brandreactie en brandweerstand van bouwmaterialen een belangrijke rol (bv. brandwerende gyproc). De brandweerstand van een materiaal bepaalt hoe lang het vuur wordt tegengehouden. Deze bepalingen staan vast in Europese brandnormen (EN). Om zeker te zijn of je gipsplaten aan deze normen voldoen, worden ze onderworpen aan strenge tests.

LET OP: wil je een gebouw volledig brandveilig maken? Dan moet je ook denken aan blustoestellen, verlichting voor nooduitgangen, een evacuatieplan, … Daarvoor schakel je best een preventieadviseur in.

 

Aanbod brandwerende gipsplaten

Er zijn verschillende soorten brandwerende gipsplaten die aangepast zijn aan de huidige bouwnormen. Je hebt een uitgebreide keuze aan verschillende toepassingen:

 

1. Brandwerende scheidingswanden

Met een scheidingswand splits je een grotere ruimte op in kleine(re) compartimenten. Handig voor wie een grote kamer wil indelen in 2 aparte kamers (bv. slaapkamer, bureau, …). Een vakman plaatst deze gyprocplaten tegen een houten of metalen frame.

Een scheidingswand heb je in verschillende afmetingen (hoogtes, profieldiktes, …). De brandwerendheid van de gyproc varieert tussen de 30 à 180 minuten. De meeste wanden kan je krijgen met een vulling van minerale wol om ook aan de isolatienormen te beantwoorden.

Prijs: € 40 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

2. Brandwerende voorzetwanden

Een voorzetwand is een gipsplaat die een vakman tegen een bestaande wand plaatst. Bij brandwerende voorzetwanden spreken we ook over schachtwanden. Deze dienen vooral om openingen in brandwerende wanden op te vullen en om een constructie die niet voldoet aan de brandwerendheidseisen op te waarderen.

De vuurbelasting mag bij deze schachtwanden van 2 zijden komen. Deze zijn beschikbaar in verschillende hoogtes en diktes van 12,4 mm en 150 mm. De brandwerendheid varieert tussen 30 en 180 minuten. Soms zijn brandwerende schachtwanden voorzien van minerale wol voor een betere geluidsisolatie.

Prijs: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

3. Brandwerende vloeren

Wil je de brandwerendheid van je vloer verhogen? Dan maakt een vakman het plafond onder de bestaande constructie meestal extra brandveilig. Steeds vaker wordt echter ook een brandwerende plaat bovenop de vloerconstructie geplaatst. Dit om de uitbreiding van brand van boven naar beneden te voorkomen.

Deze vloerplaten hebben een hoge brandwerendheid tot max. 120 minuten. Een vakman kan ze rechtstreeks op een houten vloer of betonvloer bevestigen. Hij verlijmt en verstevigt ze met aangepaste schroeven.

Prijs: € 25 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

4. Brandwerende (vrijdragende) plafonds

Is je plafond stevig genoeg? Dan kan je de brandwerende plafond gipsplaten rechtstreeks tegen de draagbalken plaatsen of op een frame. Is dit niet het geval? Dan kies je beter voor een vrijdragend plafond. In dit geval plaats je een frame tussen de muren onder het plafond, met daarop de platen. De eis ‘stabiliteit bij brand’ is een doorslaggevende keuzefactor bij platen voor gangen, inkomhallen en publieke ruimtes.

Brandwerende gyproc plafondplaten kunnen max. 90 minuten hitte weerstaan. Ze zijn zowel te monteren tegen houten als stalen daken of profielen. De platen zelf zijn verkrijgbaar in diktes van 12,5 à 30 mm.

Prijs: € 55 à 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

Vergelijken loont: contacteer meerdere gyprocwerkers

Wil je weten wat de beste keuze is voor jouw situatie? Neem dan contact op met verschillende professionals actief in je regio en ontvang offertes op maat. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar krijg je ook inzicht in diverse adviezen, uitvoertermijnen, …

Gyprocspecialisten in je buurt vergelijken? Dat kan! Vul daarvoor het gratis aanvraagformulier in. Start hier je aanvraag.

 

Prijs brandwerende gyproc

De prijs voor brandwerende gyproc hangt vooral af van de oppervlakte (in m²), het type gipsplaat en de brandklasse. Ook de plaatsings- en afwerkingskosten spelen uiteraard een rol. Een overzicht:

Type brandwerende gyprocGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Brandwerende scheidingswand€ 40 à 60
Brandwerende voorzetwand€ 25 à 35
Brandwerende vloerplaten€ 25 à 60
Brandwerend plafond € 55 à 70

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je graag brandwerende gyproc plaatsen in jouw woning of firma? En zoek je prijzen op maat? Neem dan contact op met professionals actief in je regio. Die adviseren je graag en bezorgen je offertes op maat van jouw project. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

gipsplaat brandwerend

 

Belangrijke aandachtspunten

Waarop moet je letten bij de plaatsing van brandvertragende gyproc? Een overzicht:

 • Toepassing: wat is de functie van je gyproc platen? Waar wil je ze plaatsen? Denk hier goed over na. Kies je voor brandwerende vloerplaten? Dan moet je ook stilstaan bij de vloerbelasting en de intensiteit waarmee de vloer belopen wordt.
 • Brandveiligheidseisen: deze hangen nauw samen met de sector van een gebouw. Zo moeten chemische bedrijven bv. aan andere eisen voldoen dan ziekenhuizen. Baat je een kinderdagverblijf uit? Dan mag je je aan een controle van de brandweer verwachten.
 • EI-categorie: welke brandweerstand je kiest (uitgedrukt in de EI-categorie) hangt nauw samen met de eisen voor elke sector. Deze wordt berekend op basis van het draagvermogen van het bouwelement (R), de vlamdichtheid (E) en de thermische isolatie (I).
 • Afwerking & afdichting: om doorslaande brand te vermijden, zijn de voegen en kieren van de platen nauwgezet afgedicht. Dit gebeurt met aangepaste materialen als een brandveilige voegenvuller of tape.

 

TIP: vertrouw op een ervaren gyprocwerker

Wil je je gebouw volledig brandveilig maken? Dan zijn brandwerende gipsplaten alleen niet voldoende. Een vakman is zich hiervan bewust. Hij houdt daarnaast ook rekening met de volgende vraagstukken: hoe is de wand opgebouwd? Welke materialen zitten erin verwerkt? Zijn er zichtbare en onzichtbare openingen in de wand? En zijn deze brandwerend?

Brandvrije gyproc platen plaatsen? Neem dan contact op met een professional actief in je regio. Vul daarvoor het gratis aanvraagformulier in.

 

Afwerken brandwerende gyproc

De vlakheid van je constructie verzekert uiteindelijk een net ogende afwerking. Voor je de afwerking plaatst, zal een vakman de voegen opvullen met aangepast brandwerende kit en/of afplakken met juiste tape.

 • Schilderen: mooi geëgaliseerde gipsplaten zijn eenvoudig af te werken. Je kan ze beschilderen met vrijwel alle verfsoorten, met uitzondering van de soorten op basis van kalk- en waterglas. Onthoud dat je ze op voorhand wel even met een primer behandelt.
 • Behangen: je gipsplaten afwerken met behangpapier is even eenvoudig als schilderen. Quasi alle verkrijgbare soorten behang kan je op gyproc bevestigen, mits je de juiste materialen gebruikt. Ook hier is een primer als basislaag aangewezen. Anders zuigt het behang zich te sterk aan de platen vast.
 • Betegelen: het plaatsen van tegels op gyproc gebeurt met een elastisch blijvende tegellijm. De voegen zijn voorzien van een wapeningsband, aangevuld met aangepaste tegellijm.
 • Andere: ook spuitpleister, steenstrips, textiel wandbekleding, … kan je bevestigen tegen een gyproc wand. Hou hierbij de gewone verwerkingsvoorschriften in gedachten. Natuursteen is ook mogelijk, maar daarvoor moet je nauwgezet het gewicht van de bekleding in het oog houden.

Brandwerende wandplaten in gyproc kwalitatief afwerken? Dan kan je in bepaalde gevallen best zelf aan de slag. Twijfel je over de meest geschikte materialen of methode? Neem dan contact op met een professional. Hij helpt je graag verder. Contacteer een gyprocwerker via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gyprocwerkers