Gyproc of pleisteren?
Nadert het moment om je muren en plafonds af te werken tijdens je nieuwbouw- of renovatieproject? Dan kan je kiezen voor gyproc of pleisteren. Maar ga je nu best voor die droge gipskartonplaten of voor nat pleisterwerk? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van beide opties op een rij. Je komt ook te weten welke keuze voor jou de beste is!
Ga snel naar:
OPTIE 1: muren en plafonds afwerken met gyproc
OPTIE 2: muren en plafonds afwerken met pleister
CONCLUSIE: kies ik best voor gyproc of pleisteren?
Wat is het verschil tussen gyproc en pleister?
Gyproc en pleister staan ook bekend als respectievelijk droog en nat pleisterwerk. Daarmee is 1 van de belangrijkste verschillen tussen beide opties al bekend:
- Gyproc = zonder water: het gaat om droge platen van gipskarton die rechtstreeks op de ondergrond of op een houten of metalen draagstructuur bevestigd zijn. Ideaal voor een voorzetwand, scheidingswand of een vals plafond.
- Pleister = met water: het gaat om een homogeen mengsel van pleister in poedervorm en water. Met zo’n nat pleisterwerk kan een stukadoor vlot en eenvoudig je muren en plafonds perfect glad, vlak en egaal maken.
Je kan ook gyproc en pleister combineren. Zo kan je probleemloos gyproc pleisteren met gyplatplaten. Deze stucplaten zijn ideaal voor plafonds die je niet rechtstreeks kan pleisteren (bv. plafonds onder houten vloeren en daken). Twijfel je nog tussen gyproc, pleister of gyproc bepleisteren? Vraag dan zeker advies op maat aan een vakman actief in je buurt.
OPTIE 1: muren en plafonds afwerken met gyproc
De term ‘gyproc’ slaat op platen van gipskarton. Met dit droge pleisterwerk kan je vlot en eenvoudig scheidingswanden, voorzetwanden en valse plafonds (op elke gewenste hoogte) laten plaatsen. Een gespecialiseerde gyprocwerker gaat daarbij als volgt te werk:
- STAP 1: een gyprocwerker tekent eerst af waar de voorzetwand, scheidingswand of plafond moet komen. Daarna kan hij de metalen of houten draagstructuur plaatsen.
- STAP 2: in een volgende fase plaatst de vakman de gyproc platen zelf. In de ruimte tussen de wand of plafond en deze platen van gipskarton kan hij ook eenvoudig isolatie (bv. dekens van glaswol) aanbrengen en leidingen en kabels wegwerken.
- STAP 3: als de gyprocplaten geplaatst zijn, vult de gyprocwerker de voegen en schroefgaten op met plamuursel of een vulmiddel. Daarna schuurt hij de gyproc op om een egaal en vlak oppervlak te krijgen dat geschikt is voor de verdere afwerking (bv. gyproc verven, behangen, betegelen, …).
Zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Schakel een vakman in!
Plaats je de gyprocplaten best tegen een metalen raster of rechtstreeks op je muur met een kleefmortel? Kies je best voor standaard gyproc of voor gipsplaten die waterwerend of extra brandveilig zijn? Een gyprocwerker informeert je graag over de mogelijkheden en geeft advies over de beste keuze voor jouw project. En dat is niet alles… Zo’n vakman plaatst je wand of verlaagd plafond in gyproc ook vlot en volgens de regels van de kunst. Bovendien moet je zelf niet al het nodige materiaal kopen en spaar je veel tijd en moeite uit.
Op zoek naar een gyprocwerker actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.
Voordelen en nadelen van gyproc (vs. pleisteren)
Naast je muren en plafonds afwerken met gyproc kan je ook kiezen voor nat pleisterwerk. Wat zijn de voor- en nadelen van gyproc ten opzichte van pleister? Een kort overzicht:
- Uitdrogen is niet nodig: zijn de voegen en gaten van de gyprocplaten geplamuurd en geschuurd? Dan kan je onmiddellijk je wanden en/of plafonds afwerken door te verven, behangen, … Bij gyproc komt er namelijk geen water aan te pas en uitdrogen is dus niet nodig.
- Leidingen en kabels vlot wegstoppen: ga je voor gyprocplaten tegen een houten of metalen frame? Dan kan je in de ruimte tussen de muur en het gipskarton makkelijk leidingen en kabels wegwerken.
- Ideaal in combinatie met isolatie: diezelfde ruimte tussen je muur en de gyprocplaten kan je probleemloos opvullen met isolatiemateriaal (bv. glas- of rotswol). Er bestaan ook gyprocplaten die al voorzien zijn van isolatie. Zo zorg je voor een betere thermische en eventueel ook akoestische isolatie (afhankelijk van het isolatiemateriaal).
- Praktisch voor verlichting, stopcontacten, …: door zijn flexibiliteit is gyproc een makkelijk materiaal om stopcontacten, inbouwspots, ventilatie, … te plaatsen. Bij nat pleisterwerk zal je eerst moeten uitslijpen.
- Mogelijk om te doe-het-zelven: gyproc plaatsen kan je eventueel zelf doen om zo de arbeidskosten van een vakman uit te sparen. Hou er wel rekening mee dat fouten snel gebeurd zijn en dat je al het materiaal zelf moet aankopen tegen het btw-tarief van 21%. Doe-het-zelven is dus enkel een goed idee als je voldoende ervaring hebt met gyprocwerken.
- Ook voor scheidingswanden: met gyproc kan je naast voorzetwanden en verlaagde plafonds ook scheidingswanden creëren. Zo kan je vlot je kamers (her)indelen. Dat is bij nat pleisterwerk niet mogelijk.
- Duurdere optie: besteed je de gyprocwerken uit? Dan zal de prijs voor je project hoger liggen dan bij nat pleisterwerk. Deze methode vergt namelijk meer materiaal en arbeidsuren dan pleisteren.
- Tragere werken: wanden en plafonds plaatsen met gyproc is arbeidsintensiever dan wanden of plafonds bepleisteren. Daardoor gaan de werkzaamheden ook minder snel vooruit.
- Geen zwaar hangwerk: gyproc is minder draagkrachtig dan een bepleisterde muur of plafond. Zwaar hangwerk als een toilet, keukenkast, dampkap, … is dus niet mogelijk zonder eerst voor extra versteviging achter het gipskarton te zorgen.
- Moeilijker rond ramen en deuren: oneffenheden wegwerken rond een raam- of deuropening is niet vanzelfsprekend met gyproc. Met nat pleisterwerk gaat dat wel erg vlot.
Prijs gyprocwerken
Het plaatsen van droog pleisterwerk komt duurder uit dan nat pleisterwerk. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs voor gyprocwerken van 25 à 70 euro per m² (incl. plaatsing en excl. btw).
De kostprijs voor jouw project hangt o.a. af van het aantal m² aan muren en/of plafonds, het type gyprocplaten en het soort gyprocwerken dat je laat uitvoeren. Enkele richtprijzen op een rij:
Soort gyprocwerken | (incl. plaatsing) |
|
---|---|---|
Gyproc plafond | ||
Gyproc scheidingswand | (55mm profielen, 50mm isolatie) | |
Gyproc voorzetwand | (55mm profielen, 50mm isolatie) | |
Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Je vraagt best prijsvoorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.
OPTIE 2: muren en plafonds afwerken met pleister
Naast voorzetwanden of valse plafonds met gyprocplaten kan je ook je muren en plafonds bezetten met nat pleisterwerk. Met een dun laagje pleister krijg je een perfect egale en gladde ondergrond om met een gerust gemoed de schilder- of behangwerken aan te vatten. Een stukadoor gaat als volgt te werk:
- STAP 1: een stukadoor bereidt eerst de ondergrond voor het natte pleisterwerk voor. Die moet namelijk stof- en vetvrij zijn. Ook licht schuren en eventueel een voorstrijkmiddel zijn nodig voor een goede hechting van de pleister.
- STAP 2: de vakman mengt de poederpleister met water in de juiste verhouding tot een homogeen mengsel zonder klonters. Daarna brengt hij de natte pleister gelijkmatig aan op de muren of plafonds met een plakspaan. De precieze dikte van het laagje pleister hangt af van de staat van de ondergrond.
- STAP 3: na het mooi gladstrijken van de pleister met een afstrijkmes of meterslat schuurt de stukadoor de pleister op. Hoe grondig de vakman moet schuren, hangt af van jouw wensen. Om behangklaar te pleisteren moet hij bv. minder schuren in vergelijking met sausklaar pleisteren.
Zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Schakel een stukadoor in!
Is een voorstrijkmiddel nodig voor een goede hechting van de pleister? Welk soort pleister is het meest aangewezen voor jouw muren en/of plafonds? Een stukadoor informeert je graag over de mogelijkheden en geeft advies over de beste keuze voor jouw project. En dat is niet alles… Zo’n vakman brengt de pleister ook correct én snel aan. Zo ben je zeker van een perfect gladde, egale ondergrond om je muren en plafonds te schilderen of te behangen. Bovendien zijn de arbeidskosten beperkter dan bij gyprocwerken.
Op zoek naar een stukadoor actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.
Voordelen en nadelen van pleisteren (vs. gyproc)
Naast je muren en plafonds bepleisteren kan je ze ook afwerken met gyprocplaten. Wat zijn de voor- en nadelen van pleister ten opzichte van gyproc? Een kort overzicht:
- Goedkopere optie: pleisteren vergt minder materialen en gaat ook sneller dan gyprocwerken. Daardoor komt nat pleisterwerk een pak goedkoper uit als je samenwerkt met een vakman.
- Vlottere werken: een ervaren stukadoor kan je muren en plafonds snel en efficiënt pleisteren. Zo gaan de werken vlot vooruit en betaal je ook minder arbeidskosten.
- Zwaar hangwerk mogelijk: een bepleisterde muur of plafond is veel draagkrachtiger dan gyproc. Je kan dus gerust bv. een hangkast aan je muur bevestigen zonder extra verstevigingen.
- Makkelijk rond ramen en deuren: met pleister kan je vlot en doeltreffend oneffenheden wegwerken op moeilijke plaatsen als raam- en deuropeningen. Dat is met gyproc veel moeilijker en omslachtiger.
- Droogtijd respecteren: bepleisterde muren en plafonds kan je niet zomaar onmiddellijk afwerken. Je moet de natte pleister eerst volledig laten uitdrogen. Gemiddeld wacht je best 2 seizoenen, waarvan 1 warm seizoen.
- Leidingen en kabels moeilijker weg te stoppen: bij gyproc kan je leidingen en kabels vlot wegstoppen achter het gipskarton. Bij nat pleisterwerk moet je ze wegwerken door een gleuf te frezen en weer dicht te maken met plamuursel. Dat is ingrijpender en arbeidsintensiever.
- Niet mogelijk met isolatie: je binnenmuur isoleren is eenvoudig met een voorzetwand uit gyprocplaten. Je kan het isolatiemateriaal gewoon achter het gipskarton aanbrengen. Bij pleisterwerk is dat geen optie.
- Minder praktisch voor verlichting, stopcontacten, …: een bepleisterde muur of plafond is minder flexibel dan gipskarton. Wil je inbouwspots in je plafond aanbrengen? Of verschillende stopcontacten plaatsen? Dan komt daar behoorlijk wat slijpwerk bij kijken.
- Minder vanzelfsprekend om te doe-het-zelven: correct, gelijkmatig pleisteren vergt meer vakmanschap en ervaring dan gyprocwerken. Voor perfect gladde en egale muren en plafonds schakel je daarom best een stukadoor in.
- Niet voor scheidingswanden: wil je graag een ruimte (her)indelen? Dan is nat pleisterwerk geen optie. In dat geval moet je een scheidingswand met gipskarton laten plaatsen.
Prijs pleisterwerken
Nat pleisterwerk plaatsen is goedkoper dan droog pleisterwerk met gyprocplaten. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs voor pleisterwerken van 7 à 25 euro per m² (incl. btw en plaatsing).
De kostprijs voor jouw project hangt o.a. af van het aantal m² aan muren en/of plafonds, het soort pleisterwerk (bv. glad stucwerk of sierpleister), de dikte van de pleisterlaag en de gewenste afwerking (behangklaar, sausklaar, …). Enkele richtprijzen op een rij:
Soort pleisterwerk | Gemiddelde prijs per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten) |
---|---|
Behangklaar pleisteren van muren | € 7 - 17 |
Sausklaar pleisteren van muren | € 10 - 24 |
Pleisteren van plafonds | € 6 - 24 |
Spuitpleister (spackspuitwerk) | € 5 - 15 |
Sierpleister | € 15 - 25 |
Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Je vraagt best prijsvoorstellen aan bij verschillende stukadoors actief in je buurt. Zo kan je niet alleen gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.
CONCLUSIE: kies ik best voor gyproc of pleisteren?
Gyproc of pleisteren, welke afwerking is nu het meest geschikt voor jouw muren en/of plafonds? De beste keuze voor jouw project hangt onder meer af van:
- Materiaal muren & plafonds: nat pleisterwerk op bv. hout is geen goed idee. Anders kan het stucwerk na verloop van tijd afbrokkelen. In dat geval kies je beter voor gyproc met verf of behang als afwerking. Ook gyproc pleisteren door te kiezen voor gyplatplaten is een optie. Tip: zeker zijn van de juiste keuze voor jouw muren en plafonds? Vraag gratis advies op maat aan een vakman via onze offerteservice.
- Timing: heb je een strakke deadline voor ogen? Dan is gyproc de beste keuze. Gipskarton moet niet uitdrogen en na het schuren kan je je wanden en/of plafonds onmiddellijk afwerken. Bij nat pleisterwerk moet je minstens 6 maanden wachten om de pleister volledig te laten uitdrogen. Let op: de pleisterwerken op zich gaan wel vlotter dan gyproc plaatsen.
- Doe-het-zelven of niet: gyproc zelf plaatsen is eenvoudiger dan je muren of plafonds bepleisteren. Zo kan je arbeidskosten uitsparen, maar hou er rekening mee dat je al je materiaal moet kopen tegen het btw-tarief van 21%. Wil je bovendien 100% zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan doe je best een beroep op een vakman. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.
- Budget: werk je samen met een vakman? Dan is nat pleisterwerk duidelijk goedkoper dan gyproc. Pleisteren vergt namelijk minder materiaal en gaat ook sneller. Kortom, is je budget beperkter? Dan kies je best voor het bepleisteren van je muren en/of plafonds.
- Persoonlijke wensen: hou je van de uitstraling van glad stucwerk? Dan kan je het natte pleisterwerk gewoon als gladde afwerklaag behouden. Of wil je bv. verschillende hangkasten laten plaatsen? Ook dan is pleister een betere keuze dan gyproc vanwege de grotere draagkracht.
TIP: laat je adviseren door een vakman
Twijfel je nog tussen gyproc of pleisteren? Vraag dan zeker uitleg aan een vakman. Die informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw muren en/of plafonds en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hieronder: