Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gyproc plaatsen

Gyproc is hét materiaal voor het creëren van een scheidingswand, voorzetwand of vals plafond. Maar hoe gaat gyproc plaatsen in zijn werk, is doe-het-zelven een optie en hoeveel kost het? Je komt het te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
Zelf gyproc plaatsen of vakman?
Prijzen gyproc plaatsen
Gyproc scheidingswand, voorzetwand, plafond plaatsen
Aandachtspunten bij de plaatsing plaatsen

 

Zelf gyproc plaatsen of een vakman inschakelen?

Zelf gyproc plaatsen is mogelijk met de nodige handigheid en kennis. Weet wel dat je dan zelf al het nodige materiaal moet voorzien, wat als snel heel wat geld kost. Gyproc platen plaatsen is bovendien een groot precisiewerk dat al begint bij het snijden van de platen. Fouten bij doe-het-zelven zijn m.a.w. snel gemaakt en kunnen de kosten achteraf aardig doen oplopen. Hoewel doe-het-zelven op het eerste zicht misschien het goedkoopst lijkt, is dat dus niet altijd het geval.

Een professional inschakelen heeft dan weer enkele interessante voordelen die wegvallen bij doe-het-zelven:

 • Advies op maat: Kies je best voor een vrijdragend of afgehangen plafond? Ga je voor een gyproc wand rechtstreeks aan de muur of op een skelet? … Een vakman kan jou met zijn kennis en ervaring adviseren en helpen om de juiste keuzes te maken.
 • Kwalitatief eindresultaat: Een professional weet hoe hij een bepaalde klus moet aanpakken en heeft kennis over de verschillende technieken. Zo ben jij verzekerd van een mooi en verzorgd eindresultaat en kwaliteit op lange termijn.
 • Een vakman beschikt over het vereiste materiaal: Laat je de gyproc platen plaatsen door een vakman, dan hoef je zelf geen materiaal te voorzien waardoor je heel wat geld kan uitsparen. Professionals gebruiken bovendien kwalitatiever materiaal waarmee een mooier resultaat bereikt kan worden.
 • Je bespaart jezelf tijd en moeite: Wat een vakman voor jou doet, hoef je zelf niet te doen.

 

Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor het laten plaatsen van gyproc? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio via de offertepagina.

 

hoe gyproc plaatsen

Prijzen gyproc laten plaatsen

Bij het plaatsen van gyproc moet je beslissen of je zelf aan de slag gaat of een vakman inschakelt. Met een vakman kies je ongetwijfeld voor een mooi resultaat en kwaliteit. Afhankelijk van de uit te voeren werken kan je rekenen op volgende tarieven:

Opdracht
Uitvoering
Gemiddelde prijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Gyproc plafond
Afgehangen plafond
€ 55 à 70
Vrijdragend plafond
€ 55 à 70
Gyproc scheidingswand
Enkele scheidingswand
(55mm profielen, 50mm isolatie)
€ 40 à 45
Dubbele scheidingswand (2 gyprocplaten)
€ 55 à 60
Gyproc voorzetwand
Enkele voorzetwand
(55mm profielen, 50mm isolatie)
€ 25 à 30
Dubbele voorzetwand (2 gyprocplaten)
€ 30 à 35
Vrijblijvend prijsoffertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

 

Hoe gyproc plaatsen?

Afhankelijk van het gewenste eindresultaat kan je gyproc op verschillende manieren plaatsen. Een overzicht van de werkwijzen die doorgaans worden toegepast:

1. Gyproc plafond

Bij een gyproc plafond kan je kiezen voor een afgehangen plafond of een vrijdragend plafond.

 

A. Afgehangen plafond

Een afgehangen plafond wordt bevestigd aan de bovenliggende plafondstructuur via plafondhangers. Aan die plafondhangers komt een structuur die bestaat uit een raster van rails. In dat raster komen dan de gyprocplaten.

Werkwijze van de vakman:

 • Aftekenen: Eerst moet de hoogte van het plafond afgetekend worden op de wanden. Dat kan met een laser of pasdarm. De afgetekende punten kunnen dan met een smetkoord verbonden worden.
 • Randprofielen aanbrengen: Op basis van de aftekeningen worden de randprofielen aangebracht. Via een koord tussen deze randprofielen wordt de hoogte van de plafondhangers bepaald.
 • Plafondhangers bevestigen: De plafondhangers worden op de juiste hoogte aan het bestaande plafond bevestigd. Men begint daarbij op max. 10cm van het randprofiel.
 • Dragende profielen aanbrengen: De dragende profielen worden aan de plafondhangers bevestigd.
 • Gyproc platen plaatsen: De gyproc platen plaatst men dwars op de plafondstructuur.

Laten plaatsen gyproc plafond (afgehangen): € 55 à 70 per m²
Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

B. Vrijdragend plafond

Een vrijdragend plafond wordt bevestigd bovenaan de wanden en heeft, zoals een afgehangen plafond, dus geen ophangsysteem nodig. Het raster is hetzelfde als bij een afgehangen plafond, alleen is het eerder geschikt voor kleinere ruimtes met kleinere overspanningen.

Werkwijze van de vakman:

 • Aftekenen: Eerst moet de hoogte van het plafond afgetekend worden op de wanden. Dat kan met een laser of pasdarm. De afgetekende punten kunnen dan met een smetkoord verbonden worden.
 • Profielen aanbrengen: Op basis van de aftekeningen worden de randprofielen aangebracht op de muren. Vervolgens worden de tussenliggende profielen in de randprofielen geklemd en bevestigd. In het midden van het plafond kan indien nodig nog een profiel in de lengte geplaatst worden.
 • Gyproc platen plaatsen: Uiteindelijk brengt men de gyprocplaten aan, beginnend in de hoek en dwars op de profielen. Belangrijk is dat elk plaateinde ondersteund wordt door een profiel.

Laten plaatsen gyproc plafond (vrijdragend): € 55 à 70 per m²
Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

plafond gyproc plaatsen

2. Gyproc scheidingswand

Een gyproc scheidingswand is een snelle en goedkope manier om een ruimte op te splitsen. Het is opgebouwd via een frame tussen de vloer, wanden en het plafond waaraan de gyprocplaten worden vastgemaakt. Met of zonder deuropening, met isolatie, … Alles is mogelijk.

Werkwijze van de vakman bij een enkele gyproc scheidingswand:

 • Aftekenen: Op de vloer, wanden en het plafond wordt (via een smetkoord) aangegeven waar de wand moet komen.
 • Profielen plaatsen: Eerst wordt een horizontaal profiel via pluggen of schroeven op de vloer bevestigd. Vervolgens wordt een eerste verticaal profiel tussen de vloer en het plafond, tegen de bestaande muur, geplaatst. Daarna volgen het plafondprofiel en een tweede verticaal profiel aan de tegenoverliggende muur. Uiteindelijk bevestigt men de verticale tussenliggende profielen.
 • Gyproc platen plaatsen: De gyprocplaten snijdt men 1cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. De eerste plaat wordt tegen het plafond geschroefd, 1cm van de vloer. Het volgende profiel moet goed op zijn plaats geduwd worden alvorens de volgende gyprocplaat vast te schroeven.
 • Isolatie aanbrengen: Langs de andere kant van de scheidingswand wordt de isolatie tussen de profielen geduwd.
 • Gyproc platen plaatsen: De isolatie wordt volledig afgeschermd door gyprocplaten langs de tweede kant te bevestigen op dezelfde manier als aan de eerste kant. Het isolatiemateriaal komt m.a.w. tussen de 2 gyproc lagen terecht.

Laten plaatsen gyproc scheidingswand: € 40 à 45 per m² (55mm profielen en 50mm isolatie)
Laten plaatsen dubbele gyproc scheidingswand: € 55 à 60 per m² (2 gyprocplaten)
Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

gyproc platen plaatsen

3. Gyproc (voorzet)wand

Een gyproc wand kan met profielen of met platen rechtsreeks aan de muur bevestigd worden.

 

A. Voorzetwand met profielen

Een gyproc voorzetwand met profielen zorgt voor een betere isolatie en maakt dat leidingen makkelijker weggewerkt kunnen worden? Het is ook een goede keuze bij oneffen muren of muren met beschadigd voeg- of pleisterwerk.

De plaatsing gebeurt op dezelfde manier als bij een gyproc scheidingswand. Het grondprofiel moet daarbij zo’n 3cm van de muur ‘waartegen’ de voorzetwand komt geschroefd worden.

Gaat het om een gyproc voorzetwand in het verlengde van een buitenmuur? Dan is het een goed idee om een goed aansluitende isolatielaag tussen of achter de profielen te voorzien. Het is ook aangeraden om een dampscherm op de profielen aan te brengen.

 

B. Gyprocplaten rechtsreeks aan de muur

Door de gyprocplaten rechtsreeks aan de muur te bevestigen verlies je geen plaats. De plaatsing verloopt ook sneller aangezien er geen onderstructuur nodig is.

Werkwijze van de vakman:

 • Muur schoonmaken: De muur wordt vrijgemaakt van vuil, verfresten, pleisterwerken, …
 • Aftekenen: Men tekent op de muur, vloer en het plafond af waar de gyproc platen komen.
 • Gips aanmaken: Het gips waarmee de gyprocplaten aan de muur bevestigd worden, wordt klaar gemaakt.
 • Gips aanbrengen: Het gips wordt aangebracht op de muur.
 • Gyproc platen plaatsen: De gyprocplaten snijdt men 1cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Vervolgens plaatst men ze in de juiste positie tegen het gips aan de muur. Aangeraden is om aan te drukken tot het gips nog 0,5 tot 2,5cm dik is.

Laten plaatsen gyproc voorzetwand: € 25 à 30 per m² (55mm profielen en 50mm isolatie)
Laten plaatsen dubbele gyproc voorzetwand: € 30 à 35 per m² (2 gyprocplaten)
Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

 

voorzetwand gyrpoc plaatsen

Aandachtspunten bij het plaatsen van gyproc

Bij het plaatsen van gyproc platen is het belangrijk om rekening te houden met volgende aandachtspunten:

 

1. Plaats gyproc platen op de juiste manier

Gyproc plaatsen kan niet op eender welke manier. Zo is de afstand van de plaatdragende profielen afhankelijk van de dikte van de gyproc platen en de manier van plaatsing (dwars of overlangs).

Ook het snijden en vastschroeven van de platen moet op de juiste manier gebeuren om een stevige constructie te garanderen en schade aan de platen te voorkomen.

 

2. Kies de geschikte gyproc platen

Afhankelijk van de gewenste functie kan je kiezen voor verschillende soorten gipsplaten. Zo zijn er naast de standaard gyproc platen bijvoorbeeld ook waterwerende of brandwerende gipsplaten. Er bestaan zelfs gyproc platen waaraan al isolatiemateriaal (geluidsiolatie/thermische isolatie) bevestigd is.

 

TIP: een vakman kan je zekerheid geven op vlak van bovenstaande punten. Een professional weet niet alleen welke gyproc platen en constructie geschikt is voor jouw situatie, hij zal de profielen en gyproc platen ook op een correcte wijze kunnen aanbrengen. Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor gyprocwerken? Vraag vrijblijvend offertes aan bij vakmannen uit jouw regio via onderstaande offertepagina.

 

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gyprocwerkers