Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gyproc plamuren: belang, werkwijze en afwerking

Nadat de gipsplaten geplaatst zijn, moeten de voegen tussen deze platen geplamuurd worden. Dit is van uitermate belang voor de verdere afwerking van de muur. In dit artikel wordt besproken waarom gyproc plamuren zo belangrijk is, en hoe je te werk gaat.

 

gyproc plamuren Wat is plamuren en het belang ervan?

Plamuren is het opvullen van gaten of barsten in een muur. Deze stap is essentieel alvorens je aan de afwerking van de muur begint.

De voegen tussen gyproc platen moeten eveneens deze stap ondergaan. Als de voegen niet gevuld worden, zal de verf of het behangpapier zich niet goed aan de muur kunnen hechten.

Plamuren gebeurt aan de hand van een vulmiddel of plamuursel die je met behulp van een plamuurmes in de gaatjes van de muur of tussen de voegen van de gyproc platen aanbrengt.

In plaats van gyproc te plamuren kan je ook opteren voor vliesbehang, lees hieronder meer daarover.

 

Wens je jouw ruimte uit gyproc te laten plamuren? Via onderstaande link kan je op zoek gaan naar een vakman in je buurt en kan je gratis prijzen aanvragen.
✓ Klik hier om vrijblijvend offertes aan te vragen.

 

 

Vliesbehang in plaats van plamuren

Je kan opteren om de hele muur snel een effectief te egaliseren met vliesbehang. Hiermee kan je kleine scheurtjes, gaatjes en voegen over de hele muur snel wegwerken en egaliseren. Dit soort behangpapier is ook bekend als renovatievlies of renovlies.

Het is een overschilderbaar behang dat verkrijgbaar is in verschillende diktes om alle openingen weg te werken.

Het behangen van gyproc met vliesbehang heeft dus hetzelfde doel als plamuren: de voegen egaliseren om vervolgens de muur te kunnen afwerken.

Lees hier meer over vliesbehang op gyproc

 

vliesbehang in plaats van gyproc plamuren

 

Hoe gyproc plamuren?

Gyproc plamuren gebeurt in enkele stappen. Hoe je exact te werk moet gaan sommen we hieronder even voor je op:

 

1. Voorbereiding

Verwijder alle loszittende deeltjes met een steekmes of een verfkrabber zodat het vulmiddel zich beter in de voegen kan hechten.

 

2. Voegen plamuren

– Schep wat plamuursel op je plamuurmes en strijk het in de voeg. Let op dat het plamuurmiddel enkel in de voeg terecht komt, en niet te veel op de gyproc plaat zelf.

– Laat het plamuursel drogen. Dit duurt gemiddeld twee tot drie dagen. Het middel krimpt meestal wat eens het droog is. Breng daarom nog één of meerdere lagen vulmiddel aan. Het is om die reden ook beter om verschillende dunne lagen aan te brengen dan één dikke.

 

3. Gyproc schuren

Als het plamuurmiddel droog is, moet je het oppervlak glad schuren met schuurpapier met een fijne korrel. Dit dient ervoor om te zorgen dat de voeg en de gyproc plaat op dezelfde hoogte zitten. Dit is belangrijk voor de volgende stap: de afwerking. Er mogen geen oneffenheden zijn op de muur om deze goed te kunnen behangen of verven.

 

4. Verdere afwerking gyproc

Nu kan je aan de afwerking beginnen. Of je de gyprocwand nu gaat verven of behangen, je moet sowieso eerst een laagje grondverf of primer aanbrengen.

Dit zorgt ervoor dat de verf niet onmiddellijk in de gipsplaten trekt maar er mooi op blijft liggen. Hetzelfde geldt voor het behangpapier: een primer is nodig zodat het papier er goed blijft op hangen.

 

Als je vliesbehang hebt gebruikt om de voegen op te vullen, is een primer niet nodig. In dit geval kan je direct beginnen behangen.

 

Als je gyproc laat plaatsen door een gespecialiseerd vakman, zal deze ook meteen het plamuren voor z’n rekening nemen. Benieuwd naar de prijs voor het laten plaatsen van gyproc?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Gyproc plamuren - gyproc voegen plamuren

Gyproc afwerken

Nadat je de gyproc platen geplamuurd hebt of er vliesbehang op aangebracht hebt, kan je deze net als gewone muren afwerken door ze te schilderen of te behangen.

 

Gyproc schilderen

Om een gipskarton plaat of gyproc plaat te verven, moet je de plaat eerst behandelen met een primer. Hierdoor wordt de zuigkracht uit de platen en voegen gehaald die anders de verf direct zou absorberen.

Primers zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Dit is interessant als je je muur in een bepaalde kleur wil gaan schilderen want zo heb je minder lagen verf nodig om de achtergrond te dekken.
Je hebt voor het schilderen van gyproc geen bepaalde soort verf nodig.

Lees hier meer over het schilderen van gyproc

 

Gyproc behangen

Gyprocplaten kan je ook behangen. Hier is geen speciaal soort behangpapier voor nodig. Wel is het belangrijk om net als bij het verven van gyproc, eerst een primer aan te brengen. Anders zal het behangpapier zicht te veel aan de gipsplaten gaan hechten en is het later bijna onmogelijk om het papier te verwijderen.

Als je gebruik hebt gemaakt van vliesbehang om de voegen van de gyproc te dichten, heb je geen primer meer nodig om erover te behangen. Op vliesbehang kan je dus rechtstreeks beginnen schilderen of behangen.

Lees hier meer over het behangen van gyproc

 

Gyproc plamuren prijs

Een muur uit gyproc laten plamuren kost je ongeveer tussen 15 en 30 euro/m2. Om zeker te zijn van een correcte prijs is het aan te raden om offertes van verschillende aannemers te vergelijken. Via onderstaande link kom je in contact met vakmannen uit jouw buurt.

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van gespecialiseerde vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen