Stappenplan om gyproc te behangen
Door gyproc te behangen maak je je muur aantrekkelijker. In dit artikel lees je hoe je zelf je gyprocwand kan behangen, hoe je behangpapier op een correcte manier kan verwijderen en wat het belang van een primer is.
Gyproc laten behangen? Contacteer hier stielmannen voor gratis offertes.
Afwerkingsopties gyproc
Je kan gyproc schilderen, maar je kan het ook behangen. Of je schildert of behangt, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Bij een oneffen ondergrond is het soms makkelijker om te behangen met renovliesbehang. Die is gespeciaal geschikt voor oneffen ondergronden en je hebt er zelfs geen primer voor nodig.
Hoe gyproc behangen?
Gyproc kun je op dezelfde manier behangen als andere steenachtige ondergronden. Het beste volg je de volgende stappen:
- STAP 1: Maak de gipsplaten droog en stofvrij en zorg ervoor dat ze volledig glad zijn. Je kunt eventuele oneffenheden in de voegen van de gyproc schuren met gyproc schuurgaas.
- STAP 2: Je kunt nu de primer met een roller aanbrengen op het oppervlak. (Als je renovlies gebruikt, is dit niet nodig.) Breng het voorstrijkmiddel gelijkmatig aan. Let erop dat de voegen in het gipswerk goed droog zijn voordat je de primer aanbrengt! Ze moeten wit van kleur zijn en hard aanvoelen. Normaal gesproken moet je twee tot drie dagen wachten voordat het voegwerk goed droog is.
- STAP 3: Wacht na het aanbrengen van de primer minstens twee uur. De wand moet goed droog aanvoelen voordat je verder kunt gaan.
- STAP 4: Je kunt de wand nu gaan behangen. Houd daarbij de richtlijnen aan van de fabrikant van het behangpapier en gebruik een lijmsoort die bij het behang past.
Gyproc zelf behangen of laten behangen?
Gyproc behangen lijkt makkelijker dan het is. De klus vraagt precisie en voorzichtigheid en je moet met heel wat zaken rekening houden. Je moet de ondergrond correct voorbereiden, het is belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt, … Fouten als doe-het-zelver zijn snel gemaakt en kunnen achteraf voor extra werk en kosten zorgen.
Wil je zeker zijn van een correcte aanpak en mooi resultaat? Dan laat je jouw gyproc best behangen door een professionele behanger. Deze weet precies hoe hij te werk moet gaan en met welke aandachtspunten hij rekening moet houden om jou te verzekeren van een optimaal resultaat. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.
Prijzen behangen gyproc
Als je handig bent, kan je zelf behangen. Als je wil dat de werken correct en precies worden uitgevoerd, schakel je beter professionele hulp in. De gemiddelde prijs voor behangen met standaardbehangpapier bedraagt 10 tot 14 euro per vierkante meter.
Ben je benieuwd naar de exacte prijs voor jouw woning? Vraag dan hier gratis info en prijzen op maat bij professionele behangers.
Het belang van een primer bij gyproc behangen
Bij steenachtige ondergronden kun je voor het verwijderen van behang normaal gesproken een stoomapparaat gebruiken. Bij gyproc platen moet je contact met vocht echter zoveel mogelijk zien te voorkomen.
Door een primer te gebruiken bescherm je het karton van de gipsplaat en het voegmateriaal tegen vocht en zorg je ervoor dat het behang later makkelijker te verwijderen is. Wil je gaan behangen met renovlies behang? Dan heb je geen primer nodig aangezien dit behang toch moet blijven zitten en überhaupt niet meer te verwijderen is van gyproc.
Uitzondering: Gyproc renovlies behang
Indien je de gipsplaten gaat behangen met renovlies behang dan moet je géén primer gebruiken. Door de speciale lijmsoort en de eigenschappen van het behang hecht het materiaal op dusdanige manier aan de ondergrond dat het later eigenlijk niet meer te verwijderen is van gyproc (ook niet wanneer deze voorzien zou zijn van een primer). Het gebruik van een primer is bij deze behangsoort dus overbodig en zelfs onwenselijk omdat het bij glasvezelbehang nu eenmaal de bedoeling is dat het niet meer loskomt.
Behang verwijderen op gyproc wand
1. Standaard behang van gyproc verwijderen
Voor het verwijderen van standaard behang van gipsplaten kun je een afweekmiddel of een sopje van Biotex gebruiken. Het is echter niet gezegd dat dit altijd even eenvoudig zal lukken. Indien er geen primerlaag onder het behang is toegepast kan het wel eens zeer vast zitten en krijg je alleen de toplaag eraf. Indien dat het geval is kun je er ook voor kiezen om de muur machinaal of met de hand licht op te schuren en dan opnieuw af te werken met verf of met een glasvezelbehang.
Gaat het om vinylbehang dan zul je het vinyl eerst moeten perforeren om ervoor te zorgen dat het afweekmiddel goed in het behang kan dringen. Een stoomapparaat kun je beter niet gebruiken omdat er op deze manier grote hoeveelheden vocht in het gips trekken en door de temperatuurverschillen kunnen de platen zelfs krom trekken.
Mocht je perse toch een behangafstomer willen gebruiken, blijf dan met het apparaat niet te lang op één plaats stomen. Gebruik bij voorkeur een breed plamuurmes en pas op dat je de gipsplaten niet te veel beschadigd. Kleine beschadigingen zijn tijdens het verwijderen van het behang overigens niet te voorkomen en deze kun je later gemakkelijk bijwerken met plamuur.
2. Glasvezelbehang van gyproc verwijderen
Glasvezelbehang kun je beter niet van gyproc verwijderen. De kans dat je de gipsplaten gaat beschadigen is erg groot en je hebt dan een hoop herstelwerkzaamheden. Beter is het om de platen te egaliseren met een gyproc plamuur. Indien de muur geverfd is zul je deze eerst moeten opschuren of gebruik je een speciale stucprimer voordat je de plamuur erop kunt zetten maar dit is afhankelijk van het soort plamuur dat je gaat gebruiken.