Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gyproc voorzetwand plaatsen: werkwijze en prijs

Voorzetwanden zijn een ideaal hulpmiddel bij renovatie waarbij lelijke muren verstopt moeten worden: ze bestaan uit een houten of aluminium frame waarop gipsplaten bevestigd worden. Het eindresultaat is een mooi egale muur. Er kan bovendien ook isolatiemateriaal toegevoegd worden. Ontdek hier meer over de toepassingen en prijzen van voorzetwanden.

Snel naar: waarom voorzetwand plaatsen?combineren met isolatieprijs per m2opbouwFAQ

 

gyproc voorzetwand plaatsen Waarom een voorzetwand plaatsen?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor de plaatsing van een gyproc voorzetwand. Het is bijvoorbeeld een erg geschikte afwerking voor niet-bepleisterbare wanden. Je kan er snel en redelijk goedkoop een lelijke muur of leidingen mee verbergen en je kan meteen ook investeren in warmte- en geluidsisolatie. Het moet wel gaan om een muur die geen vochtprobleem heeft.

Een van de voordelen van gipsplaten is dat ze makkelijk op maat te zagen zijn. Zo kan je je voorzetwand makkelijk in de juiste afmetingen plaatsen. Door te kiezen voor waterwerende gipsplaten kan je ook een voorzetwand plaatsen in vochtige ruimtes zoals de badkamer (later in dit artikel meer hierover). Het eindresultaat is dan een strakke afwerking.

 

Tip: kies voor gyproc met isolatie!

Vooral bij scheidingswanden, die gebruikt worden om twee ruimtes van elkaar te scheiden, zal isolatie (en dan vooral geluidsisolatie) erg belangrijk zijn. Ook bij voorzetwanden kan je zoals reeds gezegd investeren in isolatie. Het gaat dan zowel om warmte- als geluidsisolatie. Het is dan eigenlijk een vorm van muurisolatie langs binnen.

Je kan hierbij voor verschillende werkwijzen kiezen. Je kan bijvoorbeeld isolatiemateriaal tussen de profielen van het frame klemmen om vervolgens de gyprocplaten op de profielen te bevestigen. Meestal kiest men voor glas- of rotswol als isolatiemateriaal. Tussen de isolatie en de gipsplaat wordt een dampscherm geplaatst om condensatieproblemen te voorkomen.

Gipsplaten waaraan al een isolatiemateriaal is vastgekleefd zijn een andere mogelijkheid. Dit vergemakkelijkt de plaatsing aanzienlijk. Er zijn overigens gipsplaten die speciaal gericht zijn op het verbeteren van de geluidsisolatie in een ruimte. Meer info over de toepassingen en prijzen van gyproc met isolatie vind je in dit artikel.

 

Gyproc voorzetwand prijs

Hoeveel de kosten voor het plaatsen van een voorzetwand zullen bedragen, is onder meer afhankelijk van de totale oppervlakte van de wand, de moeilijkheidsgraad van de gyprocwerken en de eventuele keuze voor isolatie.

Kies je voor een gewone voorzetwand zonder isolatie, dan kan je je verwachten aan prijzen tussen 25 en 30 euro per m2. Voor een gyproc voorzetwand in combinatie met isolatie kan je rekenen op een gemiddelde prijs van 30 à 40 euro per m2. Hou er wel rekening mee dat de kosten hierbij sterk afhankelijk zijn van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte ervan.

Wil je een voorzetwand laten plaatsen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in gyprocwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

voorzetwand prijs

 

Opbouw voorzetwand

Meestal gaat het om een vrijstaande voorzetwand; dit betekent dat deze nieuwe muurafwerking de oude wand niet raakt. De profielen van het frame worden namelijk vlak voor de oude wand aan de vloer en het plafond bevestigd. Zoals reeds gezegd kan je isolatiemateriaal tussen de profielen klemmen om vervolgens de gipsplaten op de profielen te bevestigen.

Het is echter ook mogelijk om de gipsplaten (eventueel met isolatiemateriaal er al op gekleefd) rechtstreeks op de wand te plaatsen met zogenaamd L-gips. Er moet dan geen frame geplaatst worden, maar de muur moet dan wel eerst voorbereid worden: de oude afwerking moet verwijderd worden en het moet ook gaan om een vlakke en droge ondergrond.

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Om af te ronden vind je hier nog enkele veelgestelde vragen over de plaatsing van voorzetwanden:

1) Kan je gebogen wanden met gipskartonplaten afwerken?

Ja, ook gebogen oppervlakken kunnen voorzien worden van een voorzetwand met gipskartonplaten. Hiervoor gebruikt men speciale flexibele profielen in combinatie met buigzame gipskartonplaten. Qua opbouw is er eigenlijk maar weinig verschil met de opbouw van een rechte voorzetwand.

 

2) Kan een Gyproc voorzetwand ook in vochtige ruimtes?

De groene Gyproc platen (type WR) zijn geschikt voor toepassing in ruimtes met een wisselende luchtvochtigheid zoals badkamers en doucheruimtes. Dit type plaat is geïmpregneerd met een speciale vloeistof waardoor het gips minder vocht opneemt.

Op de plaatsen waar spatwater voorkomt moeten de platen wel voorzien worden van een waterdichte coating, ook wanneer de voorzetwand later nog betegeld gaat worden. Gyproc platen zijn niet geschikt voor gebruik in lokalen die een constante vochtbelasting kennen (zwembaden, stoombaden,…).

 

3) Hebben gyproc voorzetwanden ook nadelen?

Een eerste zaak waarmee je rekening mee moet houden als je een voorzetwand met gyprocplaten plaatst, is het ruimteverlies langs de binnenzijde van je woning. Bovendien is het aangeraden om de platen na de plaatsing verder af te werken (zie volgende vraag). Dit brengt natuurlijk extra kluswerk met zich mee.

Door de voorzetwand te combineren met isolatie kies je eigenlijk voor muurisolatie langs binnen. Dit is niet de meest aangeraden optie omdat je onder meer door raam- en deuropeningen geen ononderbroken isolatielaag kan creëren.

 

4) Hoe kan je de gyproc voorzetwand afwerken?

Na het monteren van de platen werkt men de voegen af met een papieren voegband of een zelfklevende voegband en een speciale voegspecie op gipsbasis. Hierdoor ontstaat een gladde, egale afwerking van de voeg.

Vervolgens kan je de gyproc wand verder afwerken. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan gipsplaten bijvoorbeeld schilderen, behangen of betegelen.

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gyprocwerkers