Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gyproc betegelen: tips & werkwijze

Gyproc platen kun je vrij eenvoudig betegelen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zeker wanneer je gaat tegelen in een vochtige ruimte. In dit artikel vind je tips en een handig stappenplan voor het betegelen van je gyproc wanden.

Ga snel naar:
Werkwijze gyproc betegelen
Extra tips gyproc betegelen
Hoe gyproc betegelen in badkamer?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

Werkwijze voor het betegelen van gyproc

Het betegelen van een gyproc wand gaat in verschillende stappen. Voor het beste resultaat, is het aan te raden de werken te laten uitvoeren door een stielman met ervaring. Betegelen is een specialiteit op zich. Lees hieronder hoe vakmannen te werk gaan:

 

gyproc betegelen Stap 1: voorstrijkmiddel aanbrengen

Bij het betegelen van gyproc moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken dat geschikt is voor gyproc. Dit middel zorgt ervoor dat de lijm goed kan hechten aan het oppervlak zonder dat het vocht in de lijm geabsorbeerd wordt door het gips.

Dit is een belangrijkste eerste stap. Indien de voegen tussen de platen nog niet zijn afgewerkt, dan moet je deze alsnog afdichten met zelfklevende voegband.

 

 

 

Stap 2: aanbrengen van de lijm

Je kunt de lijm zelf aanmaken maar er zijn ook producten die kant en klaar zijn. Breng de tegellijm met een lijmkam aan in horizontale stroken en plaats de tegels met een schuivende beweging in de lijm. Hoe groter het formaat tegel, des te grover de vertanding van de lijmkam dient te zijn. Voor kleine tegels heb je gemiddeld 1.6 kg lijm per vierkante meter nodig, voor grote tegels ongeveer 2.5 kg per vierkante meter.

 

Stap 3: gyproc betegelen

Als hulpmiddel kun je tijdelijk een horizontale (en evt. verticale) lat aan de onderzijde van de wand plaatsen ter hoogte van de plaats waar de 2e rij tegels moet komen. Je weet dan zeker dat alle tegels waterpas lopen. De eerste rij tegels doe je dan als laatste, mocht de vloer niet waterpas zijn dan kun je deze rij tegels eenvoudig op maat snijden.

Werk de muur systematisch in kleine stukken af en gebruik niet meer lijm dan je in een half uur kunt verwerken. Overtollige lijm verwijder je het best direct met een vochtige spons, let er op dat de voegen mooi schoon blijven. Na het aanbrengen van een tegel heb je gemiddeld twintig minuten de tijd om deze eventueel nog te herpositioneren. Gebruik voegkruisjes om overal de juiste afstand tussen de tegels aan te houden.

 

Stap 4: tegels voegen

Na het betegelen van de wand moet je minstens 24 uur wachten voordat je over kunt gaan tot voegen. De voegkruisjes kunnen gewoon blijven zitten omdat ze toch door het voegmiddel volledig worden afgedekt.

Je kunt kiezen voor een voegmiddel in poedervorm, dat je zelf met water moet aanmaken of voor een kant-en-klaar product. Het voegmiddel dien je in schuine bewegingen diagonaal over de wand te verdelen waarbij je het materiaal zo goed mogelijk in de voegen drukt. Je zult enige snelheid moeten betrachten want het voegmiddel droogt vrij snel. In vochtige ruimtes kun je de staande naden in de hoeken nog eens extra opvullen met siliconen (sanitair kit).

 

Zelf gyproc betegelen of vakman inschakelen?

Gyproc betegelen is een klus die de nodige precisie en voorzichtigheid vereist. Je moet dan ook met heel wat zaken rekening houden. Je moet de ondergrond correct voorbereiden, het is belangrijk dat je de juiste producten gebruikt op de juiste manier, … Als doe-het-zelver zijn fouten snel gemaakt, wat kan leiden tot extra werk en kosten.

Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en een mooi, kwalitatief resultaat? Dan laat je de klus beter over aan een ervaren vakman. Deze beschikt over de nodige kennis, ervaring en materialen om je gyproc te betegelen volgens de regels van de kunst. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

Extra tips voor gyproc betegelen

  • Betegelen is vakwerk. Het is dan ook verstandig om tegelwerken te laten uitvoeren door een professionele stielman. Zo ben je zeker dat alles grondig gebeurt.
  • Ga er niet als vanzelfsprekend vanuit dat de vloer, wand of het plafond volledig recht loopt. In de praktijk is dat zelden het geval. Tegel daarom, wanneer je geen gebruik maakt van een hulplat, vanuit het midden naar de hoeken toe. De tegels in de hoeken kun je dan op maat snijden.
  • Controleer tussendoor met een lange lat of de tegels allemaal recht en even diep liggen. Een te diep liggende tegel kun je binnen twintig minuten na het aanbrengen nog van wat extra lijm voorzien zodat deze hoger komt te liggen.
  • Gebruik steeds tegels uit verschillende doosjes zodat mogelijke kleurverschillen later minder opvallen.
  • Let erop dat de voegkruisjes diep genoeg in de lijm zitten en niet boven de tegels uitsteken.
  • Met een tegelsnijder kun je tegels eenvoudig op maat maken. Je kunt zo’n apparaat huren bij de bouwmarkt. Je kunt ook een tegelsnijtang gebruiken. Kleine hoekjes of randen kun je eventueel afbreken met een knabbeltang. Vijl scherpe randjes af met een tegelvijl.
  • Indien je moeilijke vormen moet aftekenen (bijvoorbeeld bij een wastafel) dan kan een profielmal uitkomst bieden. Je drukt de mal eenvoudig tegen een bepaald voorwerp aan waarna je de mal de vorm aanneemt van het voorwerp en je deze vorm eenvoudig over kunt tekenen op de tegel.

TIP: een ervaren vakman weet precies met welke aandachtspunten hij rekening moet houden om jou te verzekeren van een mooi en kwalitatief resultaat. Wil je graag prijzen van vakmannen vergelijken? Vergelijk vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.

 

gyproc wand in badkamer betegelen

 

Tegels voor gyproc wand in de badkamer

Indien je een gyproc scheidingswand in een vochtige ruimte wil gaan betegelen, bijvoorbeeld in een badkamer, dan zul je in de spatwaterzones de plaat extra moeten beschermen tegen indringing van vocht. Een van de manieren waarop je dat kunt doen is door de platen voor te behandelen met Gyproc Douche-afdichtings kit.

Dit is een speciale coating die geschikt is om de groene Gyproc WR-platen volledig waterdicht te maken. Om hoeken, naden en voegen tussen de platen goed te beschermen tegen indringing van vocht moet je een wapeningsvlies gebruiken die je in de coating drukt, bovenop het vlies komt nog een laag coating.

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van gespecialiseerde vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen