Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gipsplaten: toepassingen, afwerking en prijzen

Gipsplaten, ook gekend als gyproc platen, zijn erg handig voor de afwerking van wanden en plafonds. Ze zijn makkelijk en snel te plaatsen en kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. In dit artikel ontdek je de vele toepassingen van gipsplaten en hun prijzen.

Snel naar: toepassingen van gipsplatensoortenprijsafwerking – gipskarton versus gipsvezel

 

Toepassingen van gipsplaten

Gipsplaten kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Hieronder volgt een overzicht van populaire toepassingen van deze platen uit gipskarton of gipsvezel:

 

scheidingswand met gipsplaten Scheidingswanden en voorzetwanden

Je kan een gyproc wand plaatsen als afscheiding in een ruimte. Er wordt dan een frame aan de zijwanden, de vloer en het plafond vastgemaakt. De gipsplaten worden dan aan dit frame bevestigd. Bij deze toepassing zal geluidsisolatie zeker een belangrijke rol spelen zodat het comfort in de door de gyproc scheidingswand gescheiden ruimtes hoog is.

Je kan ook kiezen voor een voorzetwand met gipsplaten, waarbij het frame met de gipskartonplaten tegen een muur geplaatst wordt. Dit is handig om snel muren met oneffenheden af te werken.

Ontdek hier meer over het plaatsen van gyproc wanden.

 

plaatsing gyproc plafond Gipsplaten aan het plafond

Met gipsplaten kan je ook het plafond een strakke look geven. Het plaatsen van de platen aan het plafond is iets moeilijker dan bij een muur, maar je kan er wel een erg keurig resultaat mee bereiken. Het spreekt voor zich dat je er goed op moet letten dat de platen mooi recht komen te liggen.

Bij een gyproc plafond kies je best meteen ook je verlichting. De verlichting achteraf plaatsen is namelijk veel moeilijker. Je kan kiezen voor een afgehangen plafond (bevestigd aan de bovenliggende plafondstructuur) of een vrijdragend plafond (bevestigd bovenaan de wanden).

Ontdek hier meer over het plaatsen van gyproc plafonds.

 

gipsplaten plaatsen In welke ruimtes gyprocplaten plaatsen?

Gyprocplaten vormen een egale laag die je dan nog verder kan afwerken. Ze kunnen zowat in elke ruimte van de woning gebruikt worden. Zelfs in vochtige ruimtes zoals de badkamer kan je gipsplaten plaatsen. Je kiest dan best voor een waterwerende gyprocplaten. Deze zijn te herkennen aan de groene kleur.

Ook voor zolderruimtes (zelfs met schuin dak) kan je kiezen voor gipsplaten. Met gyproc op zolder kies je voor een snelle afwerkingslaag die op maat te maken is. Gipsplaten zijn namelijk beschikbaar in vele afmetingen en makkelijk op maat te snijden of te zagen.

 

Ben je op zoek naar een vakman voor het uitvoeren van gyprocwerken? Via de offertedienst kan je gratis en vrijlbijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.

 

Soorten gyproc platen

Naast de standaard gipsplaat zijn er nog vele andere soorten gyprocplaten. Er zijn bijvoorbeeld platen met waterwerende eigenschappen, die zoals reeds vermeld goed zijn voor toepassing in de badkamer. Je kan ook kiezen voor gipsplaten met een verhoogde brandwerendheid. Een andere soort zijn de gipsplaten waaraan een isolatiemateriaal is bevestigd. Sommige isolatiematerialen spitsen zich toe op het verbeteren van de geluidsisolatie, andere op een betere thermische isolatie. Meer info en prijzen voor deze gyproc platen met isolatie vind je in dit artikel.

 

Gipsplaten prijs

Zoals je hierboven kon lezen zijn er verschillende soorten gipsplaten. De prijs zal dan ook afhangen van het type plaat dat je kiest. Standaard gipsplaten zijn redelijk goedkoop. Voor een standaard gipsplaat met een dikte van ongeveer 1 cm beginnen de prijzen al vanaf 2 à 3 euro per m2.

Bij grotere diktes, speciale eigenschappen (verhoogde brandwerendheid, waterwerende platen,…) of een gipsplaat met isolatiemateriaal zal de prijs natuurlijk hoger liggen. Waterwerende platen zijn bijvoorbeeld al snel dubbel zo duur als de standaard platen. Als je de plaatsing van de platen overlaat aan een professional, zal dit vanzelfsprekend extra kosten met zich meebrengen. Een overzicht van de prijzen per toepassing van gipsplaten vind je in dit artikel.

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van gyproc platen? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in gyprocwerken. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig en vind je snel de interessantste aanbieding.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

gipsplaten

 

Hoe kan je de platen afwerken?

Na de plaatsing van de gipsplaten kan je de naden en schroefgaten opvullen met speciaal daarvoor bestemde gipsplaatvuller. Vervolgens moeten de platen wel glad geschuurd worden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de naden open te laten.

Hoe je de gipsplaten vervolgens afwerkt, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur. Er zijn hierbij namelijk veel mogelijkheden. Je kan gyproc platen bijvoorbeeld schilderen, behangen of betegelen. Een overzicht van de afwerkingsmogelijkheden van gyproc vind je in dit artikel.

 

plafond met gipskartonplaten

 

Gipskarton versus gipsvezel

De traditionele gyproc platen zijn gipskartonplaten. Zoals de naam al doet vermoeden vormen gips en karton de basis voor deze platen: de kern uit gips heeft aan beide zijden een kartonlaag. Het karton zorgt voor extra stevigheid, maar maakt het geheel wel gevoeliger voor vocht, wat zeker te merken is aan het hoge verfverbruik als je ervoor kiest om de platen te beschilderen. Met additieven kan men de nadelen van deze platen verhelpen.

Tegenwoordig wordt ook al vaak voor gipsvezelplaten gekozen. Aangezien deze platen geen bindmiddelen bevatten, zijn ze erg milieuvriendelijk. Ze bestaan namelijk uit een mengsel van gips en papiervezels. De platen die geperst worden uit dit mengsel zijn heel stootvast, wat tegelijk een voordeel en een nadeel is; de platen mogen dan wel heel solide zijn, ze zijn wel een pak zwaarder en moeilijker te bewerken dan de gewone gipskartonplaat. Ze zijn ook wat duurder dan de traditionele gyproc platen.

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gyprocwerkers